SAS vände till vinst - nu ska man spara

Det skandinaviska flygbolaget SAS lyckades vända verksamheten till vinst 2005. Det visar bokslutet, men samtidigt lanseras nu ett nytt sparpaket, säger vd Jörgen Lindegaard.

Turnaround 2005 lyckades, kan man säga. Det blev en vändning till vinst för SAS.

Efter mycket kraftiga sparåtgärder på sammanlagt 14 miljarder kronor under några år, och när kostnaderna har sänkts i SAS med 30 procent sedan 2002, så kan SAS nu redovisa en vinst efter skatt på 573 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, jämfört med en förlust på 395 miljoner kronor samma period 2004.

Från förlust till vinst
För hela 2005 gjorde bolaget en vinst på 418 miljoner kronor jämfört med en förlust på 1,8 miljarder kronor för hela 2004.

Vägen dit har gått över försäljning av aktier, plan och byggnader.

SAS har redan tidigare redovisat ökad passagerartillströmning under slutet av förra året, och nu kommer det svart på vitt när siffrorna visar att omsättningen ökade till 16,3 miljarder kronor under fjärde kvartalet från 14,9 miljarder kronor ett år tidigare.

Ska spara 2 miljarder
Men det räcker inte och SAS-koncernen har nu inlett ett nytt besparingsprogram motsvarande 2 miljarder kronor. Detta har lanserats av VD Jörgen Lindegaard förra året och nu ska det verkställas.

Det handlar om att långsiktigt stärka konkurrenskraften i flera av koncernens enheter. SAS ser förutsättningar för resultatförbättring framöver. En viss osäkerhet råder dock mot bakgrund av hård konkurrens och höga bränslepriser.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".