Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Danielsson gav Dahlgren rätt om samtal

Publicerat torsdag 9 februari 2006 kl 13.13
Danielsson hörs i KU.

Vid torsdagens KU-utfrågningar av UD:s kabinettsekreterare Hans Dahlgren och statssekreterare Lars Danielsson sa Danielsson att han redan vid halv sjutiden på annandagens morgon fick ett mejl från försvarsdepartementet om att en flodvåg svept in över stränderna i Thailand, där tiotusentals svenskar fanns.

KU:s ordförande moderaten Göran Lennmarker frågade om Danielsson vidarebefordrade informationen om flodvågen till statsminister Göran Persson.

– Ska jag tolka det som att statsministern inte fick information om just flodvågen?

– Jag redogör efter bästa förmåga för hur jag bedömde informationen då på morgonen på annandagen. Att det var en flodvåg som hade inträffat, att det var en naturkatastrof och att effekterna var oklara. Det framgår av telegrammet, som det görs ett antal antaganden i. de visade sig vara riktiga senare, men var inte bekräftade då på morgonen, sa Lars Danielsson.

Du redovisade inte för statsministern att det var i turistparadiset Phuket och att det var 20 000 svenskar i området?

– Jag kommer inte exakt ihåg hur orden föll då, sa Danielsson.

Göran Perssons närmaste man Lars Danielsson var hårt trängd av Göran Lennmarker. Danielsson försvarade sig med att det inte var en uppgift för honom att analysera de uppgifter han fick in. Han fanns till hands och följde händelseutvecklingen.

Lars Danielsson har tidigare sagt att han talade med Laila Freivalds närmaste man statssekreterare Hans Dahlgren, men det tar han nu tillbaka.

Tidigare har Danielsson också sagt att han talade med andra personer på UD, men har inte angett några namn.

I dagens utfrågning säger Lars Danielsson att han inte har prata med någon person alls på UD under annandag jul 2004.

Han säger att han fick sin information genom förvaltningsavdelningens dåvarande chef Gunnar Holmgren, som ansvarar för data- och telefonresurser på regeringskansliet.

Lars Danielsson säger att han hade kontakt med Gunnar Holmgren först senare under annandagen.

Han hade ingen direkt kontakt med utrikesdepartementet om att arbetet fungerade som det skulle där.

– Nej, jag har inte haft någon kontakt med UD på förmiddagen, säger Danielsson efter utfrågningen.

Vid vilken tidpunkt fick du klart för dig att UD är på gång?

– Jag fick löpande rapporter om att UD var igång. Exakt vid vilken tidpunkt kan jag inte säga. Jag har försökt att efter bästa förmåga redovisa det för Katastrofkommissionen och jag har inte så mycket att tillägga, säger han till Ekots reporter.

Men det var efter lunch?

– Återigen, jag har inte klockslagen så klara för mig, säger Danielsson efter utfrågningen.

Flera ledamöter i KU ville veta om Lars Danielsson verkligen kunde bevisa att han var på sitt arbete på Rosenbad på annandag jul 2004, men Danielsson anser inte att han behöver belägga att han var där.

Kristdemokraternas Ingvar Svensson föreslog att han skulle lämna bevis på inloggning på sin dator från den dagen.

Kabinettssekreterare Hans Dahlgren var nummer två att utfrågas. Han kunde lugnt konstatera att Lars Danielsson tagit tillbaka sina uppgifter om att han talat med Dahlgren i telefon under annandagen. Hans Dahlgren hade alltså rätt.

Dahlgren hade redan den 12 januari 2005 kontrollerat sina samtal via Telia.

Dahlgren kritiserar starkt i Katastrofkommissionen rapport. Han fick inte samma e-postmeddelande från försvarsdepartementet som Lars Danielsson.

Han hämtade sin information från radio och tv under annandagen, men han larmade personligen aldrig utrikesminister Laila Freivalds, vilket han fick många frågor om. Han ansåg inte det nödvändigt. Han kallade inte heller Laila Freivalds till det möte som hölls på UD den 27 december.

– Jag har mängder av möten varje vecka, antingen i form av föredragningar hos mig, där jag har anledning att informera utrikesministern efteråt, eller helt enkelt säga att den här frågan är så viktig att vi måste föredra den för utrikesministern. jag berättar inte i förväg om varje sådant möte, utan rutinen är att man gör det efteråt. sa Hans Dahlgren.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".