Hällbyanstalten fri från mobiltelefoner

Hällbyanstalten i Eskilstuna är den första större anstalten i landet som helt säger sig ha fått bort mobiltelefoner som används av interner inne på anstalten. Från att att ha varit ett stort problem där man hittade upp till ett 40-tal telefoner per år, hittades förra året inga alls.

Hällbyanstalten i Eskilstuna är den första större anstalten i landet som helt säger sig ha fått bort mobiltelefoner som används av interner inne på anstalten. Från att ha varit ett stort problem där man hittade upp till ett 40-tal telefoner per år, hittades förra året inga alls.

Nytt söksystem
Bakom framgångarna ligger ett nytt söksystem och nya arbetssätt. Effekterna har inte låtit vänta på sig, säger Peter Kjellin, säkerhetschef på Hällbyanstalten.

– Det blir en lite lugnare miljö är vår bedömning. Man kan alltså inte hålla på med en massa transaktioner och kriminalitet. Det blir svårare att få information om intagna som kanske kan utsättas för hotelser, säger Peter Kjellin.

– Det minskar andelen brottslig verksamhet, och brottslig verksamhet kan ju också vara hot mot intagna här och hot mot personer på utsidan, säger Peter Kjellin.

Minskat antal narkotikabeslag
Lika viktigt är också enligt honom att antalet beslag av narkotika har minskat på Hällbyanstalten under samma period som mobiltelefonerna försvunnit.

Hällbyanstalten har utvecklat det nya arbetssätt som använts för att tömma anstalten på mobiler. En utrustning kallad Mobifinder, ”mobiltelefonspåraren”, är monterad på olika platser i kombination med mobila sökare.

Samtidigt har man utökat kontrollerna av de intagnas andra kommunikationsvägar, som brev och fasta telefoner, i samarbete med kriminalvårdens egen underrättelsetjänst.  

Magnus Johansson, SR Sörmland
magnus.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".