Shiamuslimer i Nabatiyeh som slagit sig blodiga vid Ashura.

Stenhård disciplin vid shiiternas högtid

Det kan ha varit upp till 700 000 shiamuslimer som på torsdagen sammanlänkade sin heligaste dag med protesterna mot de danska karikatyrteckningarna av profeten Muhammed. Men till skillnad från i söndags då danska konsultatet i Beirut brändes ner, var disciplinen nu stenhård. 

Svartklädd tung bister allvarsamhet, som inför ett krigsutbrott, i Beirut.

Blodigt, teatraliskt utlevande, skränande i Nabatiyeh.

Hizbollahkontroll
Beiruts shiamuslimska södra förorter behärskades av Hizbollahs säkerhetstjänst och milis. Gränserna mot sunnidominerade områden var avspärrade av den libanesiska armén med pansarfordon i gatukorsningar och krypskyttar på taken.

Det var en mäktig människomassa, disciplinerat kontrollerad, hårt, men inte brutalt. Så här långt också fredligt.

I det mindre Hizbollah-styrda Nabatiyeh, lite söderut i Libanon, dominerade de unga arga männen, marscherande genom gatorna, nersölade av sitt eget blod från sönderskurna, piskade, hjässor enligt Ashura-seden, symboliserande, shiiternas tusenårslidande. Gat rna färgades röda av rännilar av blod.

Hotfulla budskap
Årsdagen av Muhammeds dotterson, imamen Husseins martyrdöd i Karbala för 1300 år sedan, är shiamuslimernas heligaste dag. Oro fanns för nya huliganupplopp, vreden ligger grunt under ytan.

– Jag är ursinnig, sa Hassan en av demonstranterna i Beirut.

Och det hotulla budskapet senare från Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah var:

– Idag försvarar vi vår profet med ord, men Bush och den arroganta världen ska veta att vi ska försvara vår profet med blod, och inte med röster.

Bengt Therner, Beirut
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".