Lågt ställda förväntningar inför OS

På fredagen invigs vinter-OS i Turin i Italien. Men den högste ansvarige svenske ledaren på plats tror inte på någon klang- och jubelföreställning för svensk del.

– Vi har sagt att om vi når upp till den nivån som vi gjorde för fyra år sedan vid OS i Salt Lake City, vilket var sju medaljer, då gör vi ett väldigt bra OS, säger Stefan Lindeberg, ordförande för Sveriges olympiska kommitté.

Han säger att Sverige faktiskt hade bättre förutsättningar inför spelen i Salt Lake City för fyra år sedan än vad som är fallet nu i Turin.

– Det fanns fog för att ha förhoppningar som låg högre då. Vi har de senaste två säsongerna varit mycket mera upp och ner, med få aktiva som stabilt ligger i det absoluta toppskiktet, säger Stefan Lindeberg.

Tvärtemot vad många tycks tro är Sverige inte någon riktigt stor vintersportnation, hävdar Lindeberg. Och att till exempel Norge nästan alltid verkar lyckas så väldigt mycket bättre än Sverige i vinter-OS är helt naturligt, anser han.

Mer snö där folket bor
Förklaringen är inte i första hand mer professionella norska satsningar. Det handlar om något mycket mer elementärt: det handlar om snö.

– De har vinterförutsättningar ända ner i Osloområdet, där folket bor. Det har därmed en helt annan rekryteringsbas. Ska vi långsiktigt kunna komma upp betydligt över där vi ligger nu, då krävs det att man hittar andra vägar, skidtunnlar, andra sätt att få med ungdomar i vinteridrotterna söderut i landet, säger Stefan Lindeberg.

Stefan Lindeberg slår också ett slag för denna gamla sanningen att framgång föder framgång. Går det bra i ett OS ökar förutsättningarna för att ungdomar inspireras att börja idrotta och därmed också möjligheterna för framtida svenska OS-medaljer.

Viktigt med förebilder
Jenny Lindqvist, vänsterforward i det svenska damhockeylag som är en het medaljkandidat i Turin, håller med i den analysen.

– Jag tror att det betyder mycket för småtjejerna att få se att det faktiskt finns tjejer i Sverige som spelar hockey och som är väldigt duktiga. Fast man kanske är ensam ute i sin klubb i Sverige, så finns det tjejer som gör samma sak, och få se att man kan bli riktigt bra i det. Lyckas man i ett OS så blir det automatiskt så att fler börjar med hockey, och det ger en utveckling på hemmaplan, säger Jenny Lindqvist.  

Anders Pontara, Turin
anders.pontara@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".