Östros avvisar Ulvskogs företagsattack

Näringsminister Thomas Östros tycker att socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog har helt fel när hon misstänker att de svenska företagen medvetet avstår från investera sina rekordvinster i Sverige, för att missgynna regeringen i valrörelsen.  

Investeringarna är ovanligt höga, säger näringsministern.

– Jag ser att industriinvesteringarna ökar kraftigt. Det är bra för att det är ett tecken på ett bra företagsklimat i Sverige och de utdelningar man ser bör också investeras i produktiv verksamhet. Det utgår jag från att det kommer att göras, säger näringsminister Thomas Östros.

Men ligger det inget i det Marita Ulvskog var inne på igår om att företagens höga utdelningar och låga investeringar skulle ha samband med att det är valår?

– Nej, det tror jag inte ett ögonblick på. Vi ser att industriinvesteringarna ökar med 20 procent det senaste året. Däremot syns det tydligt att vi närmar oss val när vi ser hur organisationen Svenskt näringsliv agerar, allt mer politiskt, för ett systemskifte och för att stödja moderaterna. Det är ett bekymmer i sig, säger Östros.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".