Klicka för tabell

Fortkörare kan få böta mer

Böterna för fortkörning kan komma att höjas till fyra tusen kronor. Regeringen lade på torsdagen fram ett förslag om nya högstanivåer.  Högre bötesbelopp tillsammans med ökad övervakning ser Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall som ett sätt att spara många liv.

– En procents sänkning av medelhastigheten rör sig om  kanske 10 till 20 färre döda i trafiken varje år. Skulle vi få två procent, då talar vi om 40 färre dödsfall per år, så det är väldigt stor utväxling på den här lilla förändringen man får av hastigheterna, säger Claes Tingvall.

Kan spara liv
Om bötesbeloppet höjs till den nya maximinivån på 4 000 kronor ser Claes Tingvall att det årligen kan spara någonstans mellan 20 och 40 liv i trafiken. Att köra för fort är även enligt Vägverket Sveriges överlägset vanligaste bötesfällda trafikbrott med cirka 180 000 fall förra året.

Lagrådet ska bedöma
Förslaget som innebär en fördubbling av det högsta möjliga bötesbeloppet går nu vidare till lagrådet för bedömning, och kan tidigast börja gälla från den 1 juli 2006.

Bland bilister finns det olika syn på höjda böter: 

– Det är ju att ta i, tycker jag. Ibland tänker man ju inte, man kör lite fort, så det är ju ett hårt slag om man skulle få 4 000 kronor i böter, säger  Eva Sjöström var ute på vägarna i trakten av Sundsvall.

– Det är väl på både gott och ont, för trafiken är ju inte vacker idag, eftersom jag kör lastbil tycker jag de kunde lugna ner personbilarna lite, säger Jan Pettersson som körde E4 förbi Sundsvall.  

Tror du att det kommer att påverka hastigheterna på vägarna? 

– Inte mycket, men man kan ju alltid hoppas, säger Jan Pettersson. 

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se


Jens Pehrson, SR Västernorrland
jens.pehrson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".