Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

HD prövar skadestånd till 14-åring

Publicerat torsdag 9 februari 2006 kl 17.10

Högsta domstolen prövade på torsdagen frågan om hur högt skadestånd ett våldtaget barn har rätt till. Svea hovrätt sänkte skadeståndet till den 14-åriga flickan, som blev våldtagen med motiveringen att hon var under 15 år.

Sedan den nya sexualbrottslagen trädde i kraft den första april förra året ska sex med barn alltid räknas som våldtäkt, även om det inte förekommit hot eller våld.

I det mål som nu prövas i Högsta domstolen ska inte den 25-årige mannen ha varit våldsam.

Därför tyckte inte Svea hovrätt att det var rimligt att den 14-åriga flickan skulle ha lika mycket i skadestånd som en vuxen våldtagen kvinna normalt brukade få, ungefär 75 000 kronor.

Inget förmildrande
Enligt flickans juridiska ombud, Rebecka Wiking, finns det inga skäl att ändra på skadeståndet.

– Det finns inga förmildrande uppgifter i det här fallet, som gör att man kan gå under standarbeloppet, säger Rebecka Wiking.

Men hovrätten menar att hon inte utsattes för våld och hot?

– Det är inte längre något krav vid våldtäkt mot barn. Man har ganska tydligt skrivit i förarbetena till lagen att den maktsituation som en vuxen utgör gentemot ett barn eller en ungdom är att likställa med våld, tvång eller hot om tvång, säger advokaten Rebecka Wiking.

Flickan var också mycket berusad och hon säger att hon flera gånger sa nej, jag vill inte. Enligt mannen var hon med på det som hände och han säger att han inte förstod att hon var under 15 år.

Mannens advokat hävdar också att flickan var mer utvecklad än sina jämnåriga, klädde sig vuxet och rökte och drack som en vuxen.

Nära 15-årsgränsen
Hade hon bara varit ett par månader äldre skulle det aldrig ha lett till åtal, enligt mannens advokat.

Flickans advokat, Rebecka Wiking, håller inte med.

– Straffrättsligt bör man bedöma det som en våldtäkt mot barn. Det är en väldigt integritetskränkande handling mot barnet. Vid en sådan handling har man rätt till skadestånd, säger advokaten Rebecka Wiking.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".