Allt färre går på bio

Trenden med minskade biobesök håller i sig. År 2005 minskade antalet besökare med tolv procent visar ny statistik från Svenska filminstitutet. Det är den kraftigaste minskningen i en nedåtgående trend som setts de senaste åren.

Åse Kleveland, vd för Svenska filminstitutet, är bekymrad men säger att Sverige följer en internationell trend.

– Situationen speglar det som sker internationellt. Det senaste året har visat nedåtgående trender i de allra flesta europeiska länder. Sverige ligger någonstans mitt i fältet. Det märks framför allt på att de där två, tre hitfilmerna som vi brukar ha har uteblivit, säger hon.

Minskar varje år
Sedan 2003 har intäkterna för svensk filmindustri minskat för varje år i takt med att antalet biobesökare har stannat hemma. Förra året såldes 14,6 miljoner biobiljetter i Sverige vilket är en minskning med tolv procent jämfört med året innan.

En av orsakerna till nedgången är handeln med videofilmer och dvd där just dvd-uthyrningen ökade med drygt 24 procent under förra året.

Höga priser
Andra orsaker är piratkopior av film på internet och det höjda biljettpriset. Det menar i alla fall två biobesökare som Ekot pratat med.

– Det kostar för mycket. Det finns lättare sätt att få tag i de filmer man vill se. Internet har öppnat ytterligare dörrar för ungdomar och vuxna att ladda ner filmer, säger Richard Stråle.

– Om de hade sänkt priserna lite hade folk gått mer. Men det är mysigt och romantiskt, säger Annelie Wiklander. 

 Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".