Kofi Annan kritiserar publiceringar

FN:s generalsekreterare Kofi Annan uppmanade på torsdagen tidningar och tv-bolag att  genast upphöra med att publicera karikatyrer av profeten Muhammed.

Han ställde sig också bakom 57 muslimska länders förslag om ökad betoning av respekten för religiösa värden i grunddokumentet för det planerade nya FN organet för mänskliga rättigheter.

– Jag förstår inte hur någon tidning vill publicera karikatyrerna idag. Det är okänsligt. Det är kränkande. Det är provokativt och ni ser vad som har hänt runt om i världen.

– Det betyder inte att jag är emot yttrandefriheten eller pressfriheten. Men det måste utövas under ansvar. Jag förstår inte hur någon chefredaktör idag vill hälla bensin på lågorna, sa FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

Han har inte funnit några bevis för USA:s utrikesminister Condoleezza Rice påståenden att Iran och Syrien underblåst protesterna. Det här är så omfattande att vi alla måste göra allt för att lugna ner situationen, sa Kofi Annan.

Han försvarade också ett förslag från 57 muslimska länder att inkludera bekämpande av kränkande språkbruk. I grunddokumentet för det nya FN-organ som ska ersätta FN:s kommission för mänskliga rättigheter.

Enligt de muslimska ländernas förslag ska kränkning av som det heter ”religioner och dess profeter” betraktas som  oförenligt med de mänskliga rättigheterna.

Stater, organisationer och massmedia ska åläggas ett ansvar för att verka för tolerans och respekt för religiösa och kulturella värden. Beslutet om att bilda det nya  FN-organet för mänskliga rättigheter ska fattas inom de närmaste veckorna.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".