Nya kassaapparater ska stävja fusk.

Nya kassaapparater ska stoppa skattefusk

Regeringen lägger fram en lång rad förslag mot skattefusk. Bland annat måste så gott som alla affärer och andra företag som tar betalt i kontanter skaffa en avancerad och dyr kassaapparat som det inte ska gå att fuska med. Fler än 100 000 företag berörs av förslaget.

Finansminister Pär Nuder hoppas att förslaget ska göra mycket nytta.

– Förhoppningsvis att vi slår ut de ohederliga företagen. I dag åker de snålskjuts på de hederligas villkor. Och i förlängningen naturligtvis att vi kan minska skattefusk och få in ytterligare skattepengar till samhället som vi kan använda till att finansiera välfärden, säger Pär Nuder.

De nya kassaapparaterna som regeringen kommer att kräva av företagarna ska inte bara visa alla försäljningar. I stort sett alla funktioner som används på kassan ska registreras. Det ska också framgå om kassan programmerats om så att ingen ska kunna dölja en del av vinsten.

Hundratusen företag berörs
Så gott som alla företag som säljer något och som tar emot kontanter kommer att bli tvungna att skaffa de nya apparaterna. Finansdepartementet räknar med att mellan 100 000 och 200 000 företag berörs.

Det är bara en liten grupp som kommer att slippa. Det handlar bland annat om de allra minsta företagen. Kassaapparaterna väntas kosta ungefär 20 000 kronor. Småföretagen ska kunna få ett bidrag till köpet. Hur mycket är inte klart, men det som regeringen diskuterar är enligt vad Ekot erfar ungefär 4 000 – 5 000 kronor.

– Vi är beredda att ge en hjälpande hand till de små företagen, säger Pär Nuder.

Men de företag som inte är bland de minsta kommer att få betala detta själva, varför ska företagen stå för det?

– Det är företagen själva som har efterfrågat detta, det ligger i deras intresse, om något, att vi slår ut ohederliga företagare, säger Pär Nuder.

De nya kassaapparaterna ska inspekteras tekniskt en gång om året. Skatteverket ska även få göra oanmälda besök och undersöka kassan, och om det behövs ska polisen vara med.

Företagare som inte skaffar en godkänd kassaapparat, eller på något annat sätt bryter mot de nya reglerna, ska kunna få böta 10 000 kronor. Förslaget gäller från nästa år.

Dessutom föreslår regeringen att företagen ska bli skyldiga att erbjuda kunden kvitto.

Listor på anställda
Regeringens paket innehåller också en del nya regler enbart för frisörer och restauranger. De ska bli skyldiga att ha listor över vilka som jobbar där.

Skatteverket ska kunna komma på oväntat besök för att kolla att listorna stämmer, så att inte en del av personalen jobbar svart. Företagare som vägrar att skriva en lista, eller som skrivit en som inte stämmer, ska även de kunna få böta 10 000 kronor.

Förslaget ska nu granskas av juristerna i lagrådet.

Bland butiksägarna råder det delade meningar om det är bra eller dåligt att de måste skaffa nya kassaapparater.

– Jag tycker att det betyder för mycket, för vi har ju stora, fasta kostnader. Om vi ligger mitt i stan betalar vi höga hyror, säger Nasir Saifa.

– Jag ska ändå köpa en ny datakassa, så mig spelar det ingen roll, säger Mats Åslund.

– Det är inte riktigt att man ska kräva att man ska ha helt ny kassa, säger Saki Korea.

De tre driver butiker i centrala Stockholm.

Svensk handel positiv
Vid branschorganisationen Svensk handel tycker man det är bra att det ställs hårdare krav på kassaappareterna. Det gynnar de seriösa företagen, enligt Dick Malmlund som är säkerhetschef.

Han säger också att oron bland butiksägarna är obefogad.

– Jag förstår oron innan man vet vad det verkligen blir. Om man inte har någon kassa och måste köpa en helt ny som uppfyller alla de här kraven, kommer det kanske att hamna på 20 000, men många kommer säkert att kunna komplettera befintlig utrustning för att för några tusenlappar för att kunna uppfylla kraven, säger Dick Malmlund.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".