Telia Sonera gör mångmiljardvinst

Telia Sonera Sverige har förlorat en hel del kunder i det fasta nätet i Sverige, men störst bekymmer har företaget fortfarande i Finland, där kostnaderna är för höga.

Men Teliasoneras koncernchef Anders Igel säger att mycket görs och att företagets lönsamhet i Finland snart kommer att förbättras.

– Vi gör oerhört mycket. Vi har ett åtgärdsprogram på plats som kommer att ta hand om det här. Vi kommer att se en förbättring i år. Det kommer att vända i Finland, naturligtvis, säger Telia Soneras koncernchef Anders Igel.

Det som många minns är den misslyckade affären med Turkcell, även vissa problem i Ryssland. Finns det någon lösning i sikte?

– Det finns ingenting just nu som jag kan rapportera. Men vi har inte gett upp, utan vi kommer att ligga i och ta vajre chans at tutnyttja de möjligheter som uppstår. Vår ambition är att vara kvar och att försöka gå upp i ägande när en sådan chans ges. Vi har inte förlorat någon möjlighet, men vi har heller inte flyttat fram positionerna än, säger Anders Igel.

Telia Sonera föreslår en ordinarie utdelning på 1:25 kronor per aktie och en extrautdelning på 2:25 kronor per aktie. Sammanlagt 3:50 och även det är i linje med prognosen som låg på 3:57.

Bolaget har ett program över tre år som innebär en utdelning på sammanlagt 30 miljarder kronor. Ungefär tre fjärdedelar av årsvinsten delas ut till aktieägarna. Både vinst och omsättning blev ungefär enligt vad marknaden hade väntat. Omsättningen träffade dock närmare prognoserna än vinsten.

Helårsvinsten hamnar på drygt 17 miljarder kronor. Omsättningen på helåret blev 88 miljarder kronor jämfört med 82 miljarder år 2004. Och bolaget har fått 2,7 miljoner nya kunder i de majoritetsägda verksamheterna i Norden, Baltikum och Eurasien.

Mattias Forsberg
mattias.forsberg@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".