Putin bjuder in Hamas till Moskva

President Vladimir Putin bjuder in palestinska valsegraren Hamas till Moskva. En organisation som sägs ha goda kontakter också med Iran, men som USA terroriststämplat. Nästa vecka avgörs hur mycket Moskva kan påverka Teheran när det gäller kärnenergifrågan.

– Hamas kom till makten genom demokratiska och legala val och de var det palestinska folkets val. Därför bjuder vi in ledningen till Moskva för att fortsätta arbeta för en fredlig dialog, förklarar Vladimir Putin det ryska beslutet att omgående bjuda Hamas till Moskva.

Ett beslut som väckte ilska både i Washington och i Jerusalem.

Men för att bättre förstå den ryska strategin bör inte Hamas ses isolerat. Hamas kan vara en pjäs i spelet om Iran och kärnenergikonflikten.

För några dagar sedan sa en dyster utrikesutskottsordförande i Moskva att Iran inte längre lyssnar på Ryssland.

Ordförande Konstantin Kosatjov, nära lierad med Kreml, hävdade att upprördheten kring Muhammedteckningarna var en välregisserad dimridå.

Likt senare USA:s utrikesminister Condolezza Rice sades det att regimen i Iran underblåser protesterna av politiska skäl.

När det gäller det ryska förslaget om att anrika uran i Ryssland istället för Iran har det hela tiden kommit dubbla budskap från Iran. Iranska utrikesministeriet har hållit öppet för en lösning, men kretsarna kring presidenten har avvisat. Det är ett tecken på en pågående maktkamp i Iran. Kosatjovs uttalande tyder på att nej-sidan vunnit i styrka och hans ovanligt franka uttalande att Ryssland inte har några fler möjligheter att påverka Iran var troligen en följd av detta.

Men presidentens nya gäster kanske kan vinna tid för Ryssland som i det längsta vill undvika att tvingas rösta om Iran i FN:s säkerhetsråd.

Att det handlar om mer än omtanke om världsfreden syntes i rysk tv där det senaste vapenavtalet med Iran rullade förbi i form av raketer med beteckningen ”Tor M”, som Iran ska köpa från Ryssland. Affärer värda nära en och en halv miljard dollar ligger i vågskålen för Ryssland.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".