Telia Soneras aktie föll trots storvinst

Telekombolaget Telia Sonera gjorde en vinst på 17 miljarder kronor 2005. Det var lägre än vad marknaden hade förväntat sig och aktiekursen föll under förmiddagens handel.

– Vi befinner oss på en väldigt tuff marknad och en marknad som också präglas av en stor omdaning. Vi håller ställningarna på marknaderna och det bekräftar vår ledande position. Det gör att vi är konfidenta i att höja utdelningen och i att betala ut tio miljarder extra till aktieägarna, säger Telia Soneras vd Anders Igel.

Telia Sonera har ett utdelningsprogram som löper på tre år och som innebär att 30 miljarder kronor ska delas ut till aktieägarna.

Lägre vinst än 2004
För år 2005 innebär det att 16 miljarder kronor delas ut, för det blev en liten extrautdelning på 2:25, och sammanlagt 3:50.

Det som marknaden ogillade var inte den höga vinsten, på drygt 17 miljarder kronor, utan att den var 0,4 miljarder lägre än 2004. Och att det fjärde kvartalet förra året blev sämre än väntat, och trots att det var bättre än fjärde kvartalet 2004, så föll aktien med drygt fem procent när handeln öppnade.

Utdelningen innebär att staten som störste ägare inkasserar 7,1 miljarder kronor.

Vill öka ägande i Turkcell
När det gäller ägarförhållandena i den turkiska operatören Turkcell och ryska Megafon så har Anders Igel följande kommentar.

– Det finns ingenting just nu som jag kan rapportera. Men vi har inte gett upp, utan vi kommer att ligga i och ta varje chans att utnyttja de möjligheter som uppstår. Vår ambition är att vara kvar och att försöka gå upp i ägande när en sådan chans ges. Vi har inte förlorat någon möjlighet, men vi har heller inte flyttat fram positionerna än, men en dag kommer det tillfället, säger Anders Igel.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Mattias Forsberg
mattias.forsberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".