Bloggkrönikan 11 februari 2006

Bloggkrönikan den 11 februari handlar om Muhammedbilder, stängda webbsidor och yttrandefrihet.

En av Sverigedemokraternas sidor på internet har stängts av företaget Levonline som äger servern. Det skedde sedan Utrikesdepartementet och Säpo tagit kontakt med anledning av en Muhammedbild som visats på sidan. 

Mikael Ståldal skriver: 

”Sverigedemokraterna är en obehaglig främlingsfientlig organisation som jag på intet sätt sympatiserar med. De försöker dra nytta av konflikten med Jyllands-Posten för att föra fram sina unkna budskap. Det är synd att det är mest extremister på båda sidor som hörs i konflikten. 

Men det är mycket allvarligt att Levonline viker sig för hot och stänger ner hemsidor på det här sättet, det är ett verkligt hot mot yttrandefriheten och sätter obehagliga prejudikat att hot lönar sig.” 

Claes Nordmark tycker att: 

”Situationen är intressant. Jag är inget fan av Sverigedemokraternas politik, men jag gillar yttrande- och tryckfrihet. Att Sd vill publicera bilder på Muhammed har dock knappast mycket att göra med varken yttrande- eller tryckfrihet. Snarare handlar det om att elda på de anti-muslimska stämningar som kan ha vaknat till liv i samband med konflikten kring Muhammed-bilderna.
Fråga: Ska Sd ha rätt att publicera bilder på Muhammed fastän syftet är att j-klas med muslimer och elda på rasistiska stämningar? Som sagt, situationen är intressant, om än nog så obehaglig.” 

Jan-Inge Flücht känner oro: 

”Att myndigheterna stänger en webbsida är en utomordentligt allvarlig åtgärd. Och det alldeles oavsett om det gäller en tidning, en blogg eller ett politiskt parti. Samtidigt kan jag konstatera att Jihad i Malmö fortfarande är uppe trots att Kristdemokraternas representant i staden publicerat samtliga karikatyrer. 

Möjligen beror det på att han sitter i polisstyrelsen i Malmö för kristdemokraterna,  jag vet inte. 

Men det allvarligaste i den uppkomna situationen är den omedelbara inskränkning i yttrandefriheten som myndigheterna nu infört. Det är helt i linje med den utveckling av Bodströmsamhället som varit på gång en längre tid. Nu kanske nedsläckningen av Sverigedemokraternas hemsida bara är steg ett i en omskrivning av datalagen.”

Dick Erixon skriver om hyckleri från maktens sida:  

”Dessa politiska makthavare förespråkar yttrandefrihet - men bara sådan som passar dem själva. Det här är ingenting annat än första stegen mot censur.” 

Erixon har också påpekat att de danska karikatyrerna av Muhammed publicerades i egyptisk press redan i oktober förra året utan att väcka någon uppståndelse och han har liksom flera andra bloggare noterat att alla karikatyrer som har hetsat upp islamister inte varit äkta, det gäller bland annat en där Muhammed skulle ha framställts med tryne och grisöron. 

”Nu visar det sig att det inte är en karikatyr utan ett manipulerat foto och att det överhuvudtaget inte har med Muhammed att göra. Fotot är taget för nyhetsbyrån AP vid en landsbygdsfestival i Frankrike!
Hela upplägget av protesterna luktar bedrägeri och manipulation. Hade någon annan betett sig så här, hade medierna avslöjat det. Men som läget är, blir det en uppgift för fria bloggar att rapportera sanningen. Massmedierna vågar inte.” 

Attila Toth frågar sig: 

”Hur ska det sluta? Den djärvaste teorin går ut på att vi bevittnar islams dödsryckningar. Fundamentalisterna noterar att vanliga araber blir alltmer sekulariserade, och extremisterna försöker med allsköns medel vända klockan tillbaka. Västvärlden och globaliseringen anses bidra till att urvattna islam, därför svartmålas vi och vår västerländska kultur. Tillsammans med datorer, mobiltelefoner, internet, mode, tidningar och tv smyger sig vår livsstil obevekligt in i arabvärlden.
Jag skulle vilja påstå att ’västhatet’ egentligen inte har med oss västerlänningar att göra… Vi bevittnar en arabisk inre kamp, som förmodligen kommer att leda till en friare tolkning av Koranen och slutligen till demokratisering. Frågan är hur länge extremisterna orkar fortsätta?” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se 

Citerade bloggar:
Mikael Ståldal: http://www.staldal.nu/blog/2006/02/09/internetleverantor-viker-sig-for-hot/#i1139523197
Claes Nordmark: http://claesnordmark.blogspot.com/2006/02/spo-stnger-site-med-muhammed.html#i1139527066
Jan-Inge Flücht: http://www.jinge.se/index.php/allmnt/sapo-och-ud-stangde-sverigedemokraternas-hemsida.htm#i1139553755
Dick Erixon: http://www.erixon.com/
Attila Toth: http://www.attila.tecknare.se/2006/02/muhammed-karikatyrer-islams.html#i1139250581

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".