Svensk torterad i Syrien

Den 35-årige svensk som satt tre månader i syriskt fängelse utsattes dagligen för svår tortyr av den militära underrättelsetjänsten. Två gånger per dygn hämtades han för förhör, och blev torterad. Det berättar han nu själv, efter att han släppts och återvänt till Sverige.
Mannen var på väg till sitt gamla hemland Irak, men reste via Syrien. När han skulle lämna ett brev till en väns familj utanför Damaskus så greps han av den militära underrättelsetjänsten, och slängdes i fängelse. Där satt han i åttionio dagar, innan han plötsligt släpptes igen. Ambassadpåtryckningar Han släpptes efter att svenska ambassaden i Damaskus tillsammans med utrikesminister Anna Lindh hade tryckt på syriska myndigheter i flera omgångar. För att få besked om vad som skulle hända med svensken. Forfarande vet han själv inte varför han greps, mer än att syrierna var intresserade av att veta mer om hans svenska kompis, som ursprungligen är från Syrien. Sov i skift I fängelset delade han en cell på mindre än tjugo kvadratmeter med 26 andra fångar. Den yngsta var en flicka på sju år, den äldsta en man på 61. Ingen kunde tvätta sig, och toaletten var ett hål i golvet i ena hörnet av rummet. Det fanns inte ens tillräckligt med golvyta för alla att sova samtidigt. Så de sov i tre skift, på de delar av golvet som inte var täckta av sådant som runnit ut från toaletten. – Det gick knappt att röra sig i rummet, säger han Elchocker och knytnävsslag Två gånger per dygn blev den 35-årige svensken hämtad. Han kände sig nästan lite glad för att få röra på sig då, trots att han visste vad som väntade. Rutinen alltid var densamma: först ögonbindel, sen handklovar. Han fördes in i ett nytt rum, där tre personer ställde frågor om hans kompis som han oftast inte visste svaren på. Sen tog de fram elkablar och piskade honom. Mannen tror åtminstone att det var elkablar, eftersom det kändes som tjocka plastslangar. Han fick också knytnävsslag i ansiktet och i ryggen, eller tvingades att böja sig bakåt över en stol, som ett uppochnervänt U. Elchockerna har gett honom skarpa svarta märken på hälarna, där metallklämmorna satt. Vågade inte berätta När han fick besök av svenska diplomater från ambassaden vågade han inte berätta om tortyren. Därför vidtar svenska UD inga åtgärder, eftersom de inte har haft kontakt med mannen sen han kom tillbaka till Sverige i förrgår. Men i liknande fall tidigare har UD sett till att få ett läkarutlåtande och sen tagit kontakt med regeringen i landet, där tortyren skall ha skett. 35-åringen trodde aldrig han skulle komma hem igen. – Jag är tacksam över den hjälp jag fått hittills från svenska myndigheter, säger han.
Jenny Nordberg, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".