20 000 bort från Volkswagen

Europas största biltillverkare, tyska Volkswagen, vill inom loppet av tre år minska sin arbetsstyrka med 20 000 anställda. Det beskedet kom på fredagen i samband med Volkswagens bokslutsrapport. Vinsten blev 1 722 miljoner euro, vilket är en ökning med 60 procent.

Volkswagenkoncernen är Europas största biltillverkare, men långt ifrån den mest lönsamma. Inom koncernen är det stor skillnad mellan de olika dotterbolagen.

Audi som konkurrerar med BMW och Mercedes redovisar en rejäl vinstökning, medan det stora volymmärket, Volkswagen, med storsäljaren Golf, klarar sig precis undan en förlust.

Den åtgärdsplan som koncernledningen vill driva igenom är helt koncentrerad på Volkswagens sex fabriker i de västra delarna av Tyskland. Där arbetar 100 000 personer och målet är att minska antalet med 20 000 inom tre år. Hur det ska gå till är en förhandlingsfråga med facket, men det lär bli mycket dyrt.

Sedan två år tillbaka gäller ett avtal inom Volkswagen, som garanterar de anställda jobben fram till 2011. Uppgörelsen kom till efter facket gått med på att frysa lönerna i två år.

Dessutom pågår redan ett sparprogram där alla som är över 58 år, frivilligt kan gå i pension och samtidigt behålla 85 procent av sin lön. Med de nya effektiviseringarna vill ledningen öka flexibiliteten och minska arbetskostnaderna.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".