Blodvärden överskuggar OS-invigning

Redan innan de olympiska spelen började stängdes åtta längdskidåkare av efter att deras blodvärden varit för höga. En av de avstängda är tyskan Evi Sachenbacher-Stehle.

Ryktena var snabbt i svang i Turin på fredagsmorgonen om att spelen på själva invigningsdagen drabbats av en skandal. Åtta skidåkare med den tyska stjärnan Evi Sachenbacher i spetsen har i så kallade hälsotester som det internationella skidförbundet genomfört visat sig ha för höga blodvärden.

Dopning, tänkte många - höga blodvärden är nämligen ofta ett tecken på bruk av prestationshöjande, förbjudna preparat.

”Inga dopade idrottsmän i OS”
I själva verket är det inte alls säkert att de åtta skidåkarna gjort sig skyldiga till något fusk. Höjningen av blodvärdena kan lika väl bero på att det tränat på hög höjd den senaste tiden, men regelverket är nu sådant att de åtta stängs av i fem dagar för att nya tester ska kunna göras. Därmed missar de också de inledande skidgrenarna i OS.

IOK-presidenten Jaques Rogge, orolig för att den här historien ska solka kvällens invigning, tog till orda om saken på en presskonferens i eftermiddags.

– Det handlar inte om positiva dopningsfall. I dag finns inga dopade idrottsmän i de olympiska spelen, sa Rogge.

Stor show
Dopningsfall eller ej. OS invigs på fredagskvällen i en show som kostar ett par hundra miljoner kronor att genomföra.

En fartfylld exposé över Italiens kulturella och vetenskapliga historia utlovas. Rullskridskoåkare med eldsprutande hjälmar kommer att utföra akrobatnummer. Luciano Pavarotti ska sjunga Puccinis Vincero.

Anders Pontara, Turin
anders.pontara@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".