Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flicka som utsattes för övergrepp saknas

Publicerat fredag 10 februari 2006 kl 16.39

Polisen i Södertälje har fått in flera tips i utredningen om ett filmat övergrepp på en ung flicka. Men man har fortfarande inte fått tag på flickan, som alltså filmades med en mobiltelefon när hon utsattes för grova sexuella övergrepp samtidigt som ett gäng killar skrek hora åt henne.

Lars Sjögren på Södertäljepolisen att det är viktigt att få kontakt med flickan även om gärningsmännen skulle kunna fällas ändå. Det går att identifiera personerna på filmen.

– Man kan ju se personerna på bilderna. Teoretiskt sett borde det räcka, men vi vill ha tag i flickan, hon kanske vet vilka det är.

Hur tolkar du det att hon är tyst?

– Hon är kanske rädd att träda fram, rädd att peka ut gärningsmännen.

En person skäligen misstänkt
Hittills är det bara en person som är skäligen misstänkt. Men han är inte formellt delgiven misstanke. Först vill polisen ha kontakt med flickan för att få hennes berättelse om vad som har hänt.

Det var i en annan utredning om ett våldsbrott, som polisen gjorde ett beslag och hittade en mobiltelefon med en kort filmsekvens där en ung flicka utsätts för grova, tortyrliknande övergrepp.

Filmen är från september, beslaget gjorde i julas och sedan dess har polisen satsat stora spaningsresurser. Bilder på flickan har visats för personal inom både socialtjänsten och poliser som arbetar nära ungdomar, men hittills är det ingen som har känt igen henne.

Efter att polisen under fredagen vänt sig till media har åtminstone ett par tips kommit in som bedöms som värdefulla. Några närmare detaljer går inte att få.

Åklagaren som leder förundersökningen Karolina Lindekrantz är också sparsam med information för att inte förstöra utredningen.

”Allt talar för att filmen är verklig”
Men allt talar för att filmen är verklig, säger hon. Det är inget fejkat övergrepp. Även hon säger att gärningsmännen kan fällas även om flickan inte ger sig till känna.

– När man har ett brott med bevisning, det kan vara vittnen eller som i det här fallet en inspelad film, så kan man få en fällande dom utan att den målsägande hörs. Det är ingenting ovanligt.

Socialtjänsten i Södertälje är beredd att ge flickan hjälp och stöd om hon träder fram. Det är också viktigt att nå ut till ungdomar för att förebygga att liknande övergrepp sker igen, menar socialchefen Kerstin Palomäki.

– Vi behöver jobba med dåliga beteenden och attityder. Vi har redan ett samarbete med olika myndigheter, polisen och skolan till exempel. Här måste på något vis hela samhället mobiliseras, säger Kerstin Palomäki, social- och arbetsmarknadschef i Södertälje kommun.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Hasse Ehlert, Radio Stockholm
hasse.ehlert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".