Elnätbolagen borde sänka priset med en fjärdedel

Dom lokala Elnätföretagen skulle kunna sänka sina kostnader i genomsnitt med 25 procent. Det konstaterar Energimyndigheten som gått genom 241 nätområden i Sverige.
Energimyndigheten har genom att gå igenom lokala elnätsbolags årsredovisningar kommit fram till att många kunder betalar nätavgifter till företag som inte alls fungerar effektivt. Hela 1,6 miljarder kronor skulle kunna sparas totalt i landet redan på ett års sikt, enligt studien. Både på lång och kort sikt kan man kapa kostnaderna med en fjärdedel, vilket skulle kunna komma kunden till godo. Det handlar alltså om avgiften för elnätet, vilket står för ungefär en tredjdel av din elräkning. Kartläggningen visar att 177 av 241 nätområden drivs på ett alltför kostsamt sätt. Genom att göra denna kartläggning hoppas Energimyndigheten kunna sätta press på dom som utpekas som ineffektiva. Och redan nästa år ska myndigheten peka ut dom som inte har bättrat sig, och enligt en ny kommande lag ska man till och med kunna tvinga elnätsbolagen att sänka sina priser.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".