USAs budgetsunderskott värre än befarat

I USA riskerar budgetunderskottet att bli betydligt större än befarat i år. Därför kräver nu Bushregeringen att få höja lånetaket. På tisdagkvällen sa senaten ja, men frågan är inte avgjord och beslut måste komma snabbt, annars får det konsekvenser för den amerikanska allmänheten.
Pensioner som inte kan betalas ut som planerat i nästa månad och satsningar på sjukvårdsförsäkringar som får läggas på is. Det är två problem som politikerna nu försöker undvika genom att höja den summa som regeringen får låna för att klara av sina utgifter. Vita Huset begärde 750 miljarder dollar extra, senaten sa på tisdagskvällen motvilligt ja till en ökning på 450 miljarder - nu ska frågan avgöras i representanthuset och trots att republikanerna har majoriteteten där så är det osäkert vilket stöd dom tänker ge president Bush, men dom får svårt att säga nej, eftersom alternativet är ett mindre kaos i den amerikanska ekonomin. Budgetunderskottet beräknas i år bli minst 1000 miljarder kronor, kanske till och med så mycket som 1500 miljarder, och det efter att budgeten så sent som förra året hade ett stort överskott. Huvudorsaker till den drastiska förändringen - och det är dom flesta överens om - är att återhämtningstakten i ekonomin är långsammare än väntat och, framför allt, extrakostnaderna till följd av terrordåden den 11 september och krigsutgifterna. Anders Ask New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".