Laila Freivalds förnekar påtryckningar

Uppdaterad 17:05
Regeringen vill inte kännas vid att ha tryckt på för att få Sverige-demokraternas tidnings hemsida stängd sedan tidningen publicerade en karikatyr av profeten Muhammed.

Trots att en UD-tjänsteman ringde upp internetföretaget där tidningen SD-kuriren har sin hemsida så har regeringen inget att göra med stängningen, enligt utrikesminister Laila Freivalds.

– Det vet jag inget närmare om, säger utrikesminister Laila Freivalds. Jag vet inte vad alla tjänstemän gör. Jag vet att vi har samlat så mycket information som möjligt eftersom vi står i ständig kontakt med ambassadörerna och vi förklarar hela tiden hur svensk lagstiftning och det svenska samhället fungerar.

Har du inte varit inblandad i kontakterna med internetföretaget som stängt Sverigedemokraternas sida?

– Jag har inga sådana kontakter men det samlas information och ges information från UD, ja.

Finns det något samband mellan att UD kontaktar det här internetbolaget och att de stänger ner sidan?

– Jag har ingen aning, säger Laila Freivalds.

Kontaktades av UD och Säpo
Utrikesminister Laila Freivalds verkar inte se den koppling som alla andra gör.

På torsdagen träffade Laila Freivalds närmaste politiska rådgivare Stefan Amér och Säpo internetföretaget Levonline där Sverigedemokraternas tidning SD-kuriren har sin hemsida.

Så här berättade vice vd i Levonline Anna Larsson om hur hon och företagets vd Torkel Nyberg kontaktades.

– UD pratade med Torkel och Säpo pratade med mig, säger Anna Larsson. De gjorde oss uppmärksamma på hur det var och så gjorde vi bedömningen att det bästa är nog att man stänger ner de sajterna.

Att företaget därefter stängde den hemsida där tidningen publicerade en karikatyr av profeten Muhammed är enligt utrikesminister Laila Freivalds ett självständigt beslut som regeringen inte har att göra med.

Arabisk kanal spred nyheten
Till saken hör att tv-kanalen al-Manar, som tillhör den militanta rörelsen Hizbollah, och som når miljoner tittare i hela världen vidarebefordrade att en partitidning i Sverige nu också publicerat karikatyrer föreställande profeten Muhammed.

Efter det som har hänt har svenska diplomater på fredagen varit i kontakt med regeringarna i flera muslimska länder för att förklara att den svenska staten inte står bakom publiceringen och att Sverigedemokraterna har marginellt stöd i Sverige.

Grundlagen förbjuder att den svenska regeringen lägger sig i vad svenska tidningar skriver. Det är i ljuset av det som det ska ses att regeringen inte vill kännas vid att ha utövat några påtryckningar.

Leijonborg är bekymrad
På fredagen har en rad publicister och jurister ifrågasatt stängningen av Sverigedemokraternas tidnings hemsida.

Justitiekanslern har prövat karikatyren och funnit att den inte utgör hets mot folkgrupp. Han vill inte kommentera stängningen av hemsidan men räknar med att få in anmälningar om det.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg tycker att regeringens hantering av den här frågan kan ge problem på sikt.

– Omvärlden uppfattar det som att regeringen har ingripit och stoppat en publicering. I just det här fallet kan man tycka att det är bra, men det bekymrar mig om konsekvenserna om inte regeringen tar ansvar för alla publiceringar i Sverige – och det är väldigt olyckligt inför framtiden, säger folkpartiledaren Lars Leijonborg.

”Politiska krafter bakom”
Sverigedemokraterna anser att det är politiska krafter bakom beslutet att stänga ner hemsidan, det säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder till nyhetsbyrån TT.

Tidningen SD-kurirens chefredaktör Richard Jomshof är mycket förvånad.

– Vi är ett fullt lagligt parti, vi bryter inte mot några lagar så det är klart att man blir förvånad när UD går ut och pressar en internetleverantör att släcka ner en sida som inte på något sätt bryter mot några lagar.

Sverigedemokraterna har nu lagt ut tidningens hemsida på en annan server men har tagit bort karikatyrerna, detta med hänsyn till säkerheten för svenska medborgare utomlands skriver tidningen på hemsidan.

Muslimer vill lugna situationen
Laila Freivalds träffade på fredagsförmiddagen Sveriges muslimska råd för att diskutera krisen. Helena Benauda är ordförande i Sveriges muslimska råd. Hon är glad över att hemsidan med karikatyrerna stängdes ner.

– Jag tror att det var rätt beslut av Levonline att lägga ner sidan.

Sveriges muslimska råd försöker å sin sida att hjälpa till att lugna situationen.

– Det är väldigt viktigt att göra klart, särskilt utomlands, att det här inte är någon stor tidning utan en liten marginell grupp. Det budskapet har vi också gått ut med, till exempel till ambassadörerna från flera muslimska länder som vi träffade igår kväll, att detta är en liten grupp som vill få uppmärksamhet, säger Helena Benauda, ordförande i Sveriges muslimska råd.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista