Svår skogsdöd orsakad av svamp

Svampangreppen på skogen i syd- och mellansverige är värre än befarat. Svampen angriper tall och skogen fortsätter att dö. Mellan 5 000 till 6 000 hektar är så hårt angripen av svamp att delar av skogen måste avverkas. Skadorna på den svenska skogen betecknas nu som de värsta i modern tid.
Svampen heter Gremeniella och den dödar skotten och knopparna på tallarna. Trädens barr blir bruna och framförallt yngre träd dör – antingen direkt av svampangreppet eller av insekter som ger sig på de försvagade träden. Svampen finns normalt i den svenska skogen men angreppen har aldrig tidigare varit så omfattande. Tallarna dör Värst är läget i delar av Bergslagen, men även Bohuslän, Dalsland och Småland har rapporterat stora skador. I dag beräknas en tiondel av den svenska skogsmarken vara drabbad. Stora arealer med bruna, döende tallar har skapat akuta problem för skogsbruket. Träden måste avverkas innan virket torkar för att det ska kunna användas. Priserna rasar Det innebär stora avverkningsbehov som har skapat brist på både arbetskraft och maskiner och priserna på sågtimmer och massaved har rasat. I Ludvikatrakten används för närvarande 25 maskiner för att ta ner skadad skog – normalt räcker fem maskiner för att klara avverkningen i samma område. Fuktig höst förvärrar Skogsskadorna kostar stora pengar och nu befarar skogsbolagen på att svampen ska sprida sig och orsaka ett nytt utbrott till nästa vår. Det riskerar att bli mycket värre än förra året om hösten blir varm och fuktig. – Skogen är full av svampsporer, berättar Mats Josefsson på skogsvårdsstyrelsen.
Ola Henriksson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".