Sharon anmäls för brott mot folkrätten

Israels polisanmäls idag för brott mot folkrätten i Sverige av SSU. Anmälan gäller Israels behandling av palestinierna den senaste tiden. Så länge Ariel Sharon tillhör regeringen kan han inte ställas för rätta. Bevis för brotten finns i anmälan och nu hänger det på om någon åklagare vill åtala.
Juristen Peter Bergqvist som står bakom SSU:s polisanmälan säger att det nu är dags att använda Sveriges nationella lagstiftning för att komma åt brott mot folkrätten i Israel. – Den svenska lagen tillhör de starkaste i Europa på det här området, säger Peter Bergqvist. Sverige och Belgien har de starkaste lagarna på det här området. När Chiles förre diktator Augusto Pinochet begärdes utlämnad från England till Spanien misslyckades det. Men hade Pinochet varit i Sverige är Peter Bergqvist övertygad om att han hade utlämnats på grund av att lagen är så stark här jämfört med i England. Sharon immun Israels premiärminister Ariel Sharon kan inte begäras utlämnad eftersom aktiva regeringsledamöter inte kan ställas inför rätta. SSU:s polisanmälan handlar om enskilda israeliska soldater, militära befäl, höga tjänstemän eller politiker på lägre nivå som har brutit mot svensk lag. Enligt Peter Bergqvist har Israel använt för stor kraft i sina aktioner när de svarat på palestinska angrepp. Till exempel förstördes flera ministerier på palestinskt område. Bevis för brott Dessutom har israelerna inte skiljt på militära och civila mål. Många privata hus har förstörts. Polisanmälan kommer att innehålla bevis för brott mot folkrätten. Bland annat vem som bär ansvaret för att palestinska ambulanser beskjutits med flera dödsoffer som följd. Regeringen avgör Efter polisanmälan idag hänger det på om någon åklagare tar sej an de olika fallen. Men han eller hon måste stämma av med regeringen för att kunna gå vidare och eventuellt få enskilda ansvariga från Israel utlämnade.
Erik Ridderstolpe, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".