Kristen friskola vann över Skolverket

Regeringsrätten har beslutat att den kristna friskolan Segrande Liv i Höör, får fortsätta med sin grundskoleverksamhet. Skolverket har i flera år försökt stoppa friskolan. Men regeringsrätten tycker att kritiken varit för vag och att inget tyder på att skolan är dålig.

Annika Savelind, studierektor på friskolan Segrande Liv, är glad över Regeringsrättens besked.

– Vi drog alla en lättnadens suck, och sen tjoade vi och jublade, säger hon.

För fyra år sedan drog Skolverket in tillståndet för friskolan Segrande Liv i Höör, också kallad Kristet center Syd. Det är en grundskola med 35 elever.

Ska motsvara grundskolan
Skälen var bristande kompetens hos lärarna och otillräckliga lokaler och utrustning. Utbildningen bedömdes inte ge de kunskaper och färdigheter som till art och nivå väsentligen ska motsvara grundskolan, sa Skolverket.

Friskolan har överklagat i alla instanser och sagt att 97 procent av undervisningen bedrivs med examinerade lärare och att alla eleverna har klarat godkänt i de nationella proven.

Regeringsrätten gav friskolan rätt, med motiveringar som kan få stor betydelse både för för friskolornas rättssäkerhet och för Skolverkets möjligheter att kräva åtgärder av friskolor.

Otillräckliga bevis
Rätten säger att det är allvarligt att stänga en skola. Bristerna måste vara klart utredda och bevisen starka. Rätten kritiserar Skolverkets formulering om att kunskaperna på art och nivå ska motsvara grundskolans. Den är inte tillräckligt precis om vilka brister en friskola måste åtgärda, enligt Regeringsrätten.

Skolverket vill inte kommentera domen än.

Annika Savelind på Segrande Liv- tycker också att Skolverkets kritik var vag.

– De har ju bara sagt att vi inte ger vad en grundskola ska ge, men vi har aldrig förstått vad de syftar på. Då har vi inte heller vetat vad vi ska åtgärda. Man har famlat lite i mörkret, säger hon.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".