Fler unga män vill jobba i vården

Fler unga män vill jobba inom vård och omsorg. Arbetsförmedlingarna i norra Sverige har märkt en tydlig ökning av intresset på senare tid. Nu är drygt en av tio inom vård och omsorg i landet en ung man. Det beror bland annat på att det är ont om typiskt manliga jobb, tror man på arbetsförmedlingarna i norr.
Det har sakta blivit fler killar de senaste fem åren, visar statistik från Kommunförbundet. Och i vår har arbetsförmedlingarna i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland märkt ett ännu större intresse än tidigare. De är län som hör till dem med flest arbetslösa män i landet. – Det är mer och mer ont om andra jobb, traditionella mansjobb, som bygg och industri. Det spelar nog störst roll för trenden i norr, med fler unga män i vården, tror Kenneth Bylesjö, arbetsförmedlingen i Umeå. Fler heltider inom vården lockar också fler män, säger en arbetsförmedlare i Östersund. Strängare a-kasse-regler spelar in, säger en annan. Och solskenshistorien om härjedalingarna som jobbar halvtid som brandmän och andra halvan som vårdbiträde påverkar också. Just på Tallviksgården i Överkalix är dom 15 män nu. När Niclas började för två år sen jobbade där bara tre män.
Erica Larsson och Pia Sjögren, Folkradion
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".