Nya vägar för människosmugglare

Människosmugglingen till EU har hittat nya vägar. De tidigare transitländerna, Baltikum, Polen och andra forna Öststatsländers om ansöker om medlemskap i EU är numera mycket noggranna i sin flyktinghantering. I stället är de EU-länderna som inte sköter mottagandet av asylsökande på ett korrekt sätt, säger Gunbritt Andersson, statssekreterare på utrikesdepartementet.
–Kandidatländerna tar till sig det bästa i vår praxis i rasande takt. Kandidatländerna är faktiskt duktigare när det gäller asyl- och migrationspolitik än flera av de gamla medlemstaterna inom EU. I och med det så har människosmugglingen tagit en ny rutt. Nu går den mycket mer genom medlehavsområdet, än genom kandidatländerna, säger Gunbritt Andersson. –Det är svårt att bevaka en lång kust, men Italien måste också förbättra sina mottagningssystem för asylsökande. Det är väldigt viktigt att vi framgång nu inom EU med att få ett fungerande avtal om vem som har skyldighet att pröva en asylansökan inom EU. Om vi vet att en person har transiterat igenom Italien ska vi kunna skicka tillbaka den personen snabbt till Italien och de ska pröva asylansökan. Gunbritt Andersson säger att en viktig bricka i EU:s asylpolitik är Dublinkonventionen. Den säger att det land som den asylsökande först kommer till ska ta ansvar och behandla asylansökan. Idag smugglas människor till Medelhavsländerna, till Italien till exempel, och kan sedan snabbt ta sig vidare inom EU. Registreringarna brister och alla vet redan från start att de inte kommer få mat och husrum under tiden som asylansökan behandlas, så de rör sig vidare. Statssekreterare Andersson understryker att polisinsatser inte räcker utan mer måste till: –Jag hoppas att EU-toppmötet i Sevilla kommer att göra uttalande om att det är väldigt viktigt att vi får en strategi när det gäller människohandel och människosmuggling som tar hänsyn till alla de här faktorerna. Vi klarar inte det bara med polissamarbete. Vi måste ha ordentliga regelverk och ordentlig samverkan för att tillämpa regelverken i våra länder som respekterar asylrätten, men som slår mot det som är illegalt i det här, säger GunnBritt Andersson.
Alice Petrén, utrikesreporter Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".