Brown hävdar att Vita huset kände till bristerna.

"Vita huset kände till dåliga skyddsvallar"

Vita huset visste hur illa det var med skyddsvallarna i New Orleans redan före katastrofen i augusti. Det sa katastrofmyndigheten Femas förre chef i förhör i senaten.

Vita huset har tidigare hävdat att man inte kände till hur illa ställt det var med vallarna, förrän efter katastrofen redan var ett faktum.

Vem visste vad när. Det är den stora frågan i de senatsförhör som pågår om Katrinakatastrofen som i slutet av augusti förstörde nästan hela New Orleans.

En annan tidslinje
När den förre chefen för USA:s katastrofmyndighet Fema vittnade gav han en annan tidslinje än den som Vita huset har gett.

Redan på morgonen 29 augusti när orkanen Katrina slog till mot New Orleans varnade lokala myndigheter för att skyddsvallarna hade börjat brista och att det skulle få katastrofala följder.

Michael Brown, mannen som då var chef för USA:s Katastrofmyndighet Fema, och som kommit att symbolisera Washingtons långsamma reaktion och usla katastrofsamordning, vittnade om att han personligen på kvällen den 29:e talat med en av Bushs närmaste män och sagt att vallarna hade gett vika.

– Att hävda att de inte visste om vidden av katastrofen är bara skitsnack, sa Michael Brown i senatsförhören.

Avgick stax efter katastrofen
Men president Bush har hela tiden hävdat att Vita huset blev informerade om det allvarliga läget först under onsdagen, alltså dagen efter katastrofen.

Förre Fema-chefen Brown, som avgick strax efter katastrofen, anklagade också säkerhetsdepartementet för att bara fokusera på terrorhot. Han var övertygad om att reaktionen hade varit en helt annan om New Orleans skyddsvallar hade sprängts i ett terrorattentat.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".