Svårtolkad kompromiss.

Ovisst in i det sista om tjänstedirektivet

Nästa vecka röstar Europaparlamentet om hur handeln med tjänster i EU ska fungera. De två största partigrupperna har enats om en kompromiss där de mest omstridda delarna av förslaget har ändrats.

Men det är fortfarande ovisst hur omröstningen kommer att gå och Europafacket planerar en ny stor demonstration i Strasbourg för att kräva att europaparlamentarikerna värnar om den sociala tryggheten.

Den kompromiss om tjänstehandeln som kristdemokrater och socialdemokrater har enats om har i princip godkänts av Europafackets ledning.

Men de tänker ändå genomföra sin stora manifestation i Strasbourg på tisdag för att få, som de säger, ett så bra direktiv som möjligt om EU:s tjänstehandel.

Kritiserad regel borttagen
Den mest kritiserade delen av det så kallade tjänstedirektivet är nu visserligen borta, det vill säga den så kallade ursprungslandsprincipen – om att hemlandets regler skulle gälla när till exempel den polske rörmokaren och den italienska hårfrisörskan säljer sina tjänster i andra EU-länder.

Både regeringar och fackförbund har varnat för lönedumpning och sociala försämringar i de gamla EU-länderna.

Den nya kompromissen slår fast att kollektivavtal, arbetsmarknadsregler och konflikträtt inte får påverkas av handeln med tjänster över EU:s gränser.

Det finns också en rad undantag som säger att bland annat tjänster i allmänhetens intresse, såsom sjukvård, ska undantas från den fria tjänstehandeln.

Svårtolkat resultat
Men förslaget har skrivits så att det ska tillfredsställa kristdemokraternas och socialdemokraternas motstridiga krav. Resultatet är svårtolkat.

Ingen kan klart säga vad det i praktiken betyder för den polske rörmokaren, den italienska hårfrisörskan eller den svenske akademikern som vill sälja sina tjänster i andra länder.

Det finns fortfarande utrymme för motstridiga tolkningar och det återstår att se om omröstningen i Europaparlamentet på torsdag kommer att leda till enighet och klarhet om EU:s omstridda tjänstehandel.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".