Tillståndet nu något bättre.

Sharons tillstånd inte längre livshotande

Den israeliske premiärministern Ariel Sharons tillstånd försämrades dramatiskt på lördagen och man har fruktat för hans liv. Han har opererats under flera timmar på ett sjukhus i Jerusalem och är nu enligt sjukhuset utom fara.

Det var när läkarna på lördagsmorgonen undersökte Ariel Sharons mage som de upptäckte stora skador.

Den 77-årige Sharon, som har legat medvetslös i drygt fem veckor, har nu genomgått sin sjunde operation under de här veckorna.

De första rapporterna om Ariel Sharons tillstånd på lördagen var mycket pessimistiska och man sa att han var nära döden. Men den flera timmar långa magoperationen är nu över och läkarna säger att den var lyckad och det föreligger inte längre något akut hot mot hans liv.

Det var 4 januari som Ariel Sharon drabbades av en allvarlig hjärnblödning och han har sedan dess legat medvetslös på Hadassah Ein Karem-sjukhuset i Jerusalem.

Redan från början konstaterades att Ariel Sharon aldrig kommer att kunna återvända till politiken, men det fanns ett tag ett hopp om att han åtminstone skulle vakna upp ur medvetslösheten.

Men det har han inte gjort och Israel har alltmer inrättat sig efter det.

Den biträdande premiärministern Ehud Olmert har tillfälligt tagit över som regeringschef och uppenbarligen funnit sig väl tillrätta i den rollen. Han siktar nu på att vinna parlamentsvalet i slutet av mars och mycket tyder på att han och hans parti Kadima kommer att göra det.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".