Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"En kalkondebatt"

I veckan som gick sa socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog att hon misstänker att svenska företag medvetet avstår från att investera sina rekordvinster i Sverige, för att på så sätt missgynna regeringen inför valet.

En komplikation med Marita Ulvskogs utspel om en politisk investeringsstrejk är det blockerar diskussionen om ett verkligt problem, att företagen visserligen investerar, men att investeringarna stiger från en mycket låg nivå, inte minst med tanke på de jättevinster och rekordhöga aktieutdelningar som nu i strid ström rapporteras in.  

När näringsminister Thomas Östros häromdagen sa att han inte för ett ögonblick trodde på Ulvskogs teori, förklarade han också att han utgick från att pengarna som delas ut går tillbaka till företagen i form av nya satsningar.  

För så står det i den ekonomiska läroboken, men få kan säga om det verkligen blir så, eller om utdelningsvågen främst resulterar i en påspädning av lyxkonsumtionen i trakterna av Stureplan.        

Man kan tvärtom befara att när företagen delar ut 170 miljarder till aktieägarna kan det bli ungefär som om bonden skulle äta upp sättpotatisen. Och den oron finns också i näringslivet. 

I höstas sa Stefan Fölster, chefekonom på Svensk Näringsliv, apropå de jättelika aktieutdelningarna att de kan betyda att “det är för lite av innovation och uppfinningar inom förtagen“. 

Men det var då det. Nu är den återkommande kalkondebatten mellan socialdemokratin och näringslivet i full sving. Tonläget är uppskruvat och risken att någon råkar säga någon intressant eller oväntat är liten. 

Det här upplagan av kalkondebatten startade ursprungligen med att Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg förklarade att det skulle vara “uppfriskande” med ett regeringsskifte i höst. Varpå Göran Persson replikerade att i så fall borde vi tala om hur vi ska få förnyelse och vitalitet också i näringslivet, och då kanske vi åter skulle diskutera den graderade rösträtten på aktier, antydde statsministern.

Att de gamla ägarfamiljerna i Sverige äger många röststarka A-aktier, medan de aktier som andra får köpa är B-aktier med lågt röstvärde, har gjort de möjligt att skydda sig mot fientliga uppköp. 

För några år sedan ville EU-kommissionen avskaffa den här sortens skydd, och regeringen slogs då tillsammans med familjen Wallenberg för att behålla A- och B-aktier i Sverige, och de vann striden med EU, men Persson fick ta emot mycket skit för det.

“Wallenbergarna har skapat och utvecklats ett svensk management av hög klass”, sa han som förklaring till att regeringen ville försvara familjens ägande mot möjliga inkräktare. 

Därmed stack statsministern rejält ut hakan, eftersom det samtidigt pågick en upprörd debatt inom fackföreningsrörelsen om Percy Barneviks förargelseväckande pension på 900 miljoner kr.   

Persson var i själva verket satt under korseld, eftersom delar av näringslivet öppet ifrågasatte den wallenbergska duktigheten, och folkpartiet krävde att de graderade aktierna skulle avskaffas.   

Så jag kan förstå om Persson nu surnat till. Otack är världens lön, kan man nästan höra honom muttra för sig själv. Samtidigt är frågan om Carl-Henrik Svanberg tycker det är “uppfriskande” om en ny regering skulle gå på folkpartiets linje och ta bort rösträttskillnaderna.     

Men jag tror Svanberg inte ens tänkt tanken. När almanackan är fulltecknad av investerarträffar och annat har varken han eller andra näringslivstoppar en chans att fördjupa sig i skillnaderna mellan de politiska alternativen.  

Det enda bolagsherrarna hinner göra politiskt är att haspla ur sig något pliktskyldigt, att ett maktskifte vore bra. Det är i och för sig en hedervärd åsikt.

Men frågan kvarstår - varför? Det kan ju knappast vara för att vinsterna och aktieutdelningarna är för låga.   
 
Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".