En av uppåt 7 000 som samlades för att demonstrera i London.

Demonstration mot våld i London

På Trafalgar Square i London pågår just nu en manifestation mot publiceringen i tidningar runt om i Europa av Muhammedkarikatyrerna. Men det är också en demonstration för ömsesidig respekt och mot våld och hot från alla håll.

De var kanske 6 000 – 7 000, unga, gamla och barnfamiljer – de flesta muslimer men inte alla.

– Vi står i det mångkulturella London i enighet för respekt, fred och rättvisa, sade en av de ickemuslimska talarna. En av de största banderollerna bar texten ”ömsesidig respekt”.

Salwa Ahmed hade kommit från Londons yttersta förorter med barnvagn.

– Vi vill säga att det där med karikatyrerna var fel och visa att vi inte är de hemska mänskor som vi utmålas som, säger hon.

Ett 60-tal muslimska organisationer hade gått ihop om dagens manifestation, de hade stöd från Londons borgmästare och avsikten var att ge den stora majoriteten bland Storbritanniens två miljoner muslimer en röst, ge dem en chans att visa att de är upprörda över Muhammedkarikatyrerna men tar avstånd från allt våld och hot från extremt muslimskt håll.

– Det handlar om att framföra det korrekta budskapet, sade Fiaz Hussein, att vi är emot hat och fördomar vilket håll de än kommer ifrån.

Agneta Ramberg London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".