Eriksson.

Miljöpartiet kräver stopp på övervakning

Regeringens samarbetspartner Miljöpartiet kräver att regeringen stoppar alla förslag som gäller kontroll och bevakning av medborgarna. Det gäller bland annat nya lagar om buggning och telefonavlyssning.

Först måste följderna för den personliga integriteten utredas, menar miljöpartiets Peter Eriksson.

Han sa det till Tomas Ramberg i Ekots Lördagsintervju (sänds i repris i P1 lördag kl. 19.03, den finns också på webben där den även kan laddas ner som poddradio).

– Jag tycker att det börjar gå för långt. Det finns så många förslag från regeringen som påverkar integriteten och begränsar rörelsefriheten. Man bör göra halt i det här läget. Vi har en utredning nu som ska gå igenom integritetsfrågorna. Det är en viktig utredning som bör tas på allvar.

– De förslag som nu finns från justitiedepartementet bör man avvakta med tills utredningen är klar, säger Peter Eriksson.

Miljöpartiet ute i elfte timmen
I veckan presenterade regeringen förslag som ska tillåta hemlig avlyssning och ge ökade möjligheter för polisen att kontrollera post och teletrafik. Och fler lagförslag är på gång.

Det är alltså i elfte timmen miljöpartiet nu vill sätta halt och invänta en utredning om vilka samlade effekter de nya lagarna får för den medborgerliga integriteten.

– Man kan tycka att var och en av de här frågorna är rimliga att genomföra. Men sammantaget kan det hända att de förändrar samhället på ett sätt som ingen av oss vill, säger han.

Kan avsätta Freivalds
Peter Eriksson kommenterade också veckans förhör i konstitutionsutskottet. Enligt språkröret har Göran Perssons närmaste man Lars Danielsson undergrävt sin ställning.

– En rad påståenden han har kommit med kunde ifrågasättas. Man får en känsla av att det är någonting som inte står rätt till.

Tycker du att det har undergrävt hans ställning?

– Ja, det tycker jag.

Kommer då Miljöpartiet, som Peter Eriksson tidigare hotat med, att tillsammans med de borgerliga avsätta utrikesminister Laila Freivalds efter KU-förhören?

– Det kan bli så. Jag vill vänta tills riksdagsgruppen tar ställning. Det är de som tar ställning till syvende och sist, säger Peter Eriksson.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".