Borgerlig kritik mot regeringen

I riksdagen debatterades på onsdagkvällen de ökande sjukskrivningarna. Moderatledaren Bo Lundgren och Kristdemokraternas Alf Svensson anklagade regeringen för passivitet.
–I fyra år har sjukskrivningarna formligen exploderat och i fyra år har regeringen och riksdagsmajoriteten varit passiv, sa moderatledaren Bo Lundgren. –Någonting måste givetvis hända nu och vi är beredda att samverka, till och med över blockgänserna om vi gemensamt kan göra något åt krisen nu. Att samhällets ökade kostnader för alla som är hemma och är sjuka är en viktig valfråga illustreras av att fyra av sju partiledare var på plats för att leverera sina bästa argument i riksdagsdebatten. Debatten handlade om ett förslag från de fyra borgerliga partierna som innebär att en del av pengarna från sjukersättningen ska föras över till konkret sjukvård -tilll exempel att använda socialförringsmedel för att köpa medicinska utrustning men det verkar inte som de borgerliga får igenom sitt förslag vid dagens omröstning. Den socialdemokratiska regeringen kontrar istället med att lägga ett eget förslag om de vinner valet. –Det förslaget grundar sig på det beslut som riksdagen tog i höstas och det är regeringens utgångspunkt. De borgerliga partiernas uppvaknande nu är märkligt, speciellt som både Folkpartiet och Centerpartiet reserverade sig i november förra året mot riksdagens beslut då, säger Ingela Thalen,socialförsäkringsminister. Men folkpartiets Lars Leijonborg är inte nöjd: –Detta med finansiell samordning är någonting som vi drivit sen början på 90-talet. Hade vi fått vår vilja igenom hade det varit verklighet för länge sedan, säger Lars Leijonborg. Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman anser att sjukskrivningarna beror på nedskärningarna i början av nittiotalet och vill satsa på den offentliga sektorn: –När det gäller den offentliga sektprn så kan vi dessutom hjälpas åt, Alf Svensson, med att se till att det kommer pengar ut till kommunerna och landstingen så att det blir fler människor som arbetar till anständiga löner och på rimliga arbetstider. Låt oss hjälpas åt med det, sa Gudrun Schyman –Pengar till kommuner och landsting, säger Gudrun Schyman, ja tidigare så hävdade hon att de borgerliga partierna ville dra ifrån resurser från kommun och landsting. Det visar att hon inte läst om hon än har hört vad Kristdemokraterna står för i just det hyär sammanhanget, sa Alf Svensson, ledare för Kristdemokraterna.
Edvard Unsgaard, politisk reporter, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".