Utlänningar har sålt sina Teliaaktier

I dag för två år sedan börsintroducerades Telia - och hundratusentals småsparare köpte aktier för 85 kronor styck. Mer än hälften av de utländska placerarna har nu sålt sina aktier, medan däremot flertalet av de små aktieägarna har kvar sina aktier. Och det är helt logiskt, menar Mats Wester, chefredaktör på Sparöversikt.
Resonemanget hos många småsparare är att de inte vill sälja en aktie om den ligger under vad de själva betalt, säger Mats Wester. Utländska placerare däremot är mer osentimentala och säljer om de tror på en bättre kursutveckling i en annan placering. Hittills har det varit en dålig affär för alla som köpte Telia-aktier när staten sålde ut 30 procent för två år sedan. Efter att under någon vecka ligga lite över 85-kronors-strecket så har den idag gått ner till runt 25 kronor. Och trots att många av dom små aktieägarna ofta talat ut om sitt missnöje med hur kursen har gått under dom här två åren, så är det få som sålt - ett par procent bara. Svenska privatpersoner äger idag ungefär 20 procent i Telia, och de som äger färre än 500 aktier är nästan 800 000. Däremot så har dom utländska ägarnas andel minskat, från nästan 29 till 13 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".