Handeln med utrotnings-hotade djur är lönsam.

Lönsam handel med utrotningshotade djur

Den lönsamma handeln med utrotningshotade växter och djur kan inbringa skyhöga priser för sällsynta arter.  På Storbritanniens storflygplats Heathrow görs ett hundratal beslag varje år.

Det gäller allt från sällsynta växter, grodor och ormar till stora djur som geparder och noshörningar, som förs in med flyg utan giltiga tillstånd.

Guy Clarke arbetar vid tullen på Heathrow och är specialiserad på artskyddsbrott. Ofta hittar man insmugglade djur och växter när man letar efter annat, säger han.

– Vi stoppar folk för att leta efter narkotika, men ofta hittar vi istället växter, elfenben och skinn från de stora kattdjuren, säger Guy Clarke.

Handeln är strängt reglerad
Handel med utrotningshotade djur och växter är strängt reglerad av den så kallade Washingtonkonventionen och EU-förordningar med långa listor på djur- och växtarter.

All eventuell införsel kräver tillstånd. Heathrow har blivit något av ett transitcentrum för hela Europa, säger Guy Clarke.

När man gör beslag av växter skickas de till Kew Gardens botaniska trädgård. Där finns experter på alla växtgrupper. Det kan ta flera dagar att gå igenom en sändning.

– Ofta lägger man ointressanta hybrider överst, men under finns sällsynta vilda växter, som det är förbjudet att samla in, enligt konventionen, säger Noel McGough expert vid Kew Gardens.

En risk med att föra in växter utan kontroll är också att man får in sjukdomar och insekter.

– Vi har hittat sjukdomar i sådana här sändningar, som har varit okända för vetenskapen, säger Noel McGough.

Köpare betalar fantasipriser
Det finns uppenbarligen köpare till utrotningshotade växter och djur, som är beredda att betala stora pengar, ibland till rena fantasipriser.

– Ett par papegojor, hane och hona kan betalas med en summa motsvarande 675 000 kronor, säger Guy Clarke.

Det utvidgade EU har nu en enda stor yttre gräns, därför måste myndigheterna i de olika länderna hålla tät kontakt, för finns det pengar att tjäna då smugglas det, säger Guy Clarke vid tullen på Heathrow.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".