Protesterna i Indonesien har hittills varit relativt fredliga.

Danskt beslut förvånar Indonesien

Danmarks beslut att omedelbart kalla hem sina diplomater från Jakarta, efter hot i samband med Muhammed teckningarna, väcker förvåning i Indonesien.

Indonesiens regering säger att det danska beslutet var förhastat. Indonesiske utrikesminister säger att man gett försäkringar om säkerhet både för danska diplomater och andra danska intressen i landet. 

Indonesien säger att man avdelat 200 poliser bara för att skydda danska ambassaden i Jakarta. Men danska diplomater har redan stängt sin ambassad och brådstörtat lämnat Indonesien och man uppmanar danska turister och andra danskar att inte heller stanna kvar.

”Betydande och överhängande fara”
Danska UD säger i en kommuniké att det finns en ”betydande och överhängande” fara för danska medborgare i landet.

Danska medier uppger att det finns uppgifter om att muslimska extremister i Indonesien tänker försöka attackera individuella danskar som hämnd för karikatyrerna.

Enligt danska UD finns det uppskattningsvis 400 danskar just nu i Indonesien.

Den holländska ambassaden i Jakarta representerar nu danska intressen, och danskar som behöver hjälp rekommenderas att vända sig dit.

Världens största muslimska befolkning
Indonesien har världens största muslimska befolkning och både regeringen och de främsta religiösa ledarna har fördömt de danska karikatyrerna. Men samtidigt har de manat till fredliga protester.

Demonstrationerna i Indonesien har huvudsakligen varit fredliga, men vid en protest kastades ägg och tomater mot danska ambassaden i Jakarta och en del demonstranter försökte ta sig in i ambassaden men hindrades av polis.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".