al-Jafaari.

Iraks premiärminister får fortsätta

Det är nu nästan klart att Iraks premiärminister Ibrahim al-Jaafari kommer att få fortsätta som regeringschef. Den shiamuslimska Förenade Irakiska Alliansen som vann parlamentsvalet i december har utsett honom till sin premiärministerkandidat.

Först nu, nästan två månader efter parlamentsvalet, är det klart vem som sannolikt får uppdraget att bilda den första permanenta irakiska regeringen efter diktatorn Saddam Husseins fall våren 2003.

Men striden om vem valsegraren Förenade Irakiska Alliansen skulle utse till regeringsbildare var hård.

Vann med en rösts övervikt
Den nuvarande provisoriska regeringens premiärminister Ibrahim al-Jaafari vann söndagens omröstning inom alliansen med bara en rösts övervikt.

Men Förenade Irakiska Alliansen har inte egen majoritet i parlamentet utan måste söka stöd på annat håll för att få en regeringsduglig ministär.

Och flera av landets ledande kurdiska och sunnimuslimska politiker är missnöjda med shiamuslimen Ibrahim al-Jaafaris tid hittills som premiärminister.

Han har inte lyckats stoppa våldet i landet, ekonomin är usel och de utländska investerarna håller sig borta, och många är rädda för att han har alltför goda kontakter med det shiamuslimska ledarskapet i Iran.

Vill se ickereligiösa partier
Iraks president, kurden Jalal Talabani, har redan deklarerat att om inte al-Jaafari tar med ett av de ickereligiösa partierna i regeringen så kommer inte heller kurderna att gå med.

President Talabani är en av många irakier som vill se en nationell samlingsregering där alla de stora folkgrupperna är med, shiiter, sunniter, kurder och också sekulära grupper.

Och får inte Ibrahim al-Jaafari med sunniterna och kurderna så kommer han att få många problem.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".