”De progressiva ledarna” diskuterade Muhammedbilderna.

"Religiösa kretsar vinner politisk terräng"

De danska Muhammedteckningarna var ett ämne när ”De progressiva ledarna”, där statsminister Göran Persson ingår, träffades för sitt årliga samtal i Sydafrika.  Han och de andra ledarna hade full förståelse för muslimernas reaktioner.

– Det är en upprördhet över okänsligheten för den muslimska världens sårbarhet på den här punkten. Många människor i den muslimska världen lever under vedervärdiga förhållanden och känner sig förödmjukade och förtryckta.

– När man attackerar religionen så attackerar man också en del av den personliga identiteten och därmed blir förtrycket och förödmjukelsen så tydlig och påtaglig. Därav den våldsamma reaktionen, säger statsminister Göran Persson

Det progressiva ledarmötet, som är en samtalsklubb som bildades av Tony Blair och Bill Clinton för åtta år sedan, hade världshandeln, Kina och Mellanöstern som sina ämnen för årets samtal i ett viltreservat, Hammanskraal i norra Sydafrika.

Men Muhammedteckningarna spelade också en stor roll, eftersom upprördheten hos muslimer spelar politiska krafter i händerna, som nu Iran med sitt eventuella kärnvapenprogram och Hamas oförsonlighet mot Israel, anser Göran Persson.

– Det pågår en rörelse i den islamiska världen av ett politiskt slag. De senaste demonstrationerna har inte bestått av den politiska rörelsen utan hämtats från religiösa kretsar, som nu vinner politisk terräng i dessa länder, säger Göran Persson.

Vincent Dahlbäck
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".