Män får allt sämre kondition

Kvinnors kondition blir allt bättre medan det motsatta gäller för männen som dessutom blir allt mer överviktiga. Det framgår av en undersökning vid Idrottshögskolan i Stockholm.

Jon Anders Bakke har precis avslutat en skidtur på Gärdet. Även om han tränar ganska regelbundet, så blir det inte så mycket som han skulle önska.

– Inte så mycket som jag skulle önska. Det blir lite tid över med jobb och barn.

Tränar du mer idag än vad du gjorde för tio år sedan?

– Nej, klart mindre, säger han.

Två undersökningar på tio år
Forskarna på Idrottshögskolan har jämfört resultaten från två likadana undersökningar som genomförts med tio års mellanrum, 1991 och 2001.

Sammanlagt testades 3 500 personer, och man har bland annat mätt deras syreupptagningsförmåga.

Under den här 10-årsperioden ökade andelen män med övervikt dramatiskt i alla åldrar, samtidigt som kvinnornas testvärden var oförändrare.

Enligt studien har kvinnorna nu lika bra kondition som männen i nästan alla åldersgrupper, och bland 40-49 åringarna är kvinnornas kondition till och med bättre än männens.

”Skönhetsidealet är väldigt starkt”
Varför männens kondition blir allt sämre har forskarna inget svar på idag, säger Örjan Ekblom som är en av dem som gjort undersökningen.

– Om det inte är den fysiska aktiviteten som har förändrats, så är det sannolikt energiintaget är annorlunda.

Man äter sämre mat?

– Sämre mat eller mer mat. I alla fall mer energi, säger Örjan Ekblom.

Om det är oklart varför männen blir allt fetare, så har Ebba Perman som var ute och promenerade på Djurgården under söndagseftermiddagen sin teori klar om varför kvinnor tränar desto mer.

– Skönhetsidealet är väldigt starkt. Alla ska träna. Speciellt kvinnor har en väldig press på sig att vara i form och då måste motion vara en del av vardagen, säger Ebba Perman i Stockholm.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".