Småsparare behåller Teliaaktier trots ras

Idag, torsdag, är det två år sedan Telia börsintroducerades. Hundratusentals småsparare köpte aktier för 85 kronor styck – idag står Teliaaktien i 26 kronor. Mer än hälften av de utländska placerarna som köpte då har sålt sina aktier, medan däremot flertalet av dom små svenska aktieäagarna har kvar sina.
–När man väl har köpt en aktie som en liten aktiesparare så är det väldigt svårt att sälja så länge man inte får tillbaka det man köpt för. Många sitter nog och väntar och hoppas att man ska få tillbaka de 85 kronor man en gång betalade för aktien. Risken är att väntan blir väldigt lång, säger Mats Wester, chefredaktör för tidningen Sparöversikt. Men en dålig affär, det har det varit, hittills i alla fall, för alla som köpte Telia-aktier när staten sålde ut 30 procent för två år sedan, efter att under någon vecka ligga lite över 85-kronors-strecket så har den idag, gått ner till runt 25 kronor. Trots att många av dom små aktieägarna ofta talat ut om sitt missnöje med hur kursen har gått under dom här två åren, så är det få som sålt, ett par procent bara. Svenska privatpersoner äger idag ungefär 20 procent i Telia, och dom som äger färre än 500 aktier, är nästan 800 000. De utländska ägarnas andel har däremot minskat, från nästan 29 till 13 procent. Men det finns i alla en som har vunnit på affären, staten, och det är ju i viss mån vi alla, menar Mats Wester. Staten sålde ut Telia nästan precis i rätt tid, innan luften gick ur telekombolagen. Men för att småspararna, och andra, ska få igen sina satsade slantar, måste kursen stiga med runt 400 procent.
Eva Stenström, ekonomireporter, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".