Nya oroande rön om ärftlig bröstcancer

Kvinnor med ärftlig bröstcancer i det ena bröstet löper stor risk att få en ny tumör också i det andra bröstet. Det visar en ny svensk studie som letts av Henrik Grönberg, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet i Solna.

– Det som är nytt jämfört med tidigare är att det här gäller inte bara kvinnor som har en förändring i någon av de kända bröstcancergenerna utan även gäller de kvinnor som inte har någon förändring i de generna, säger Henrik Grönberg.

Mellan fem och tio procent av all bröstcancer anses vara ärftlig, och hittills har forskarna lyckats identifiera två gener som orsakar sjukdomen.

Sex gånger ökad risk
Henrik Grönbergs forskning är fokuserad på den bröstcancer där de bakomliggande generna inte är identifierade ännu, men man vet ändå att den är ärftlig genom familjeutredningar.

I studien, som publiceras på måndagen i den amerikanska tidskriften Cancer ingår drygt 200 kvinnor i norrländska släkter med ärftlig bröstcancer. Och det man fann var att de här kvinnorna löper nästan sex gånger så stor risk att drabbas av cancer även i det andra bröstet, jämfört med befolkningen i stort.

Minskad risk efter 50
Men risken för en andra bröstcancer beror också mycket på när kvinnan får sin första bröstcancer. Störst risk löper kvinnor som är yngre är 50 år.

– Kvinnor som får det före 50 års ålder har fortfarande kvar sina menstruationer och har ett hormonpåslag medan kvinnor efter 50 år har gått in i klimakteriet och därmed är deras bröst inte lika känsliga.

Henrik Grönberg tycker att yngre kvinnor med ärftlig bröstcancer bör diskutera med sin läkare om de i förebyggande syfte ska operera bort det andra bröstet, alternativt äta hormonmedicin. För äldre kvinnor kan det räcka med regelbundna kontroller eller hormonmedicin.

– Är man över 50 när man får sin första bröstcancer är risken inte speiellt hög att få en ny bröstcancer, säger Henrik Grönberg, professor vid Karolinska institutet.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".