En av de protesterande bilisterna i Moskva.

Ryska bilister protesterar mot rättslöshet

I Moskva demonstrerade i helgen över 400 bilister. De protesterade mot en dom där en bilist dömts till fyra års fängelse för att han anses som vållande till att en guvernör dödades i en bilkrasch. När försvarsministerns son körde ihjäl en kvinna på ett övergångsställe friades han däremot.

Tutande bilar med brandgula band protesterade i Moskva i helgen över rättslösheten i Ryssland.

En järnvägsarbetare dömdes i veckan till fyra års fängelse för att att ha vållat en dödsolycka där regionens guvernör, chaufför och säkerhetsvakt dödades. Domen har väckt ilska över hela Ryssland från Altaj där olyckan inträffade till Moskva.

”Hann inte reagera”
Hans dom var olaglig, hävdar bilisterna. Olyckan inträffade när Oleg Shcherbinskjij blinkade för att svänga vänster på en huvudled. Bakom kom guvernörens Mercedes i hög fart och krockade först mot Olegs bil, sedan mot ett träd.

Oleg borde ha släppt förbi guvernören och inte svängt vänster, sa domaren. Men järnvägsarbetaren hävdar att han inte hann reagera eftersom guvernörsbilen körde minst i 150 km i timmen.

Olika inför lagen
Oleg fick fyra års fängelse, men försvarsministern Sergej Ivanovs unge son friades däremot helt. Han dödade en äldre kvinna på ett övergångsställe i Moskva. Enligt vittnen körde Ivanov i minst 100 km i timmen och hann inte se kvinnan.

Två fall som visar rättslösheten i Ryssland och hur olika elit och vanligt folk behandlas, enligt bilisternas lobbygrupp Valfrihet. Gruppen är en av flera nya lobbygrupper, som driver enskilda frågor utanför politiken.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".