Klicka och se video från New York.

Snöoväder lamslog östra USA

Den amerikanska östkusten har drabbats av ett kraftigt snöväder. I New York kom det under söndagskvällen och natten sju decimeter snö. I de centrala delarna av staden kunde skidåkarna ta gatorna och parkerna i besittning. Flygplatserna längs kusten har varit stängda och tusentals flyg inställda.

Det stora snöovädret som under söndagen och natten mot måndagen drog över USA:s östkust bjöd på ovanliga syner här i New York. På Manhattans Avenyer, som i vanliga fall är ett enda kaos av bilar och bussar, åkte människor skidor. I Central Park stretade folk fram i de kraftiga byvindarna på snöskor, och hela Manhattan var i princip bilfritt. De flesta affärer har haft stängt, eftersom personalen inte kunde ta sig till jobbet.

Allra mest snö föll det här i New York, på mindre än ett dygn kom det runt 70 centimeter snö, vilket gör att det 58 år gamla snörekordet för New York är slaget.

”Det här är en farlig och livshotande situation” varnade USA:s nationella väderservice och också New Yorks borgmästare utfärdade varningar och uppmanade människor att stanna inomhus.

100 000-tals bostäder är fortfarande utan ström, alla New Yorks flygplatser och flera andra stora flygplatser längs östkusten stängde, vilket fick till följd att tusentals flygningar blev inställda.

Tidigt på morgonen svensk tid avtog snöandet och JKF-flygplatsen kunde öppna. Enligt de senaste uppgifterna ska också de andra flygplatserna öppna om några timmar. Så alla som befarade att snön skulle stoppa de svenska hockeystjärnorna från USA att komma i tid till OS i Turin, kan nog andas ut. Hittar de bara en taxi att ta till flygplatsen så ska de nog komma iväg.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".