Stråberg skyller nedläggning på facket

”Det är fackets fel att Electrolux måste lägga ned sin fabrik i tyska Nürnberg”. Den anklagelser levererar Electroluxs vd Hans Stråberg i en tysk tidningsintervju. Och i AEG-fabriken i Nürnberg fortsätter strejken bland de anställda.

Det är i en lång intervju i Welt am Sonntag som Elektroluxs vd Hans Stråberg går till attack mot facket.

- Det är IG-metalls fel att AEG-fabriken läggs ned, säger han.

För två år sedan kom de anställda och fabriksledningen överens om att förlänga arbetstiden och därmed höja effektiviteten. Men IG-metall centralt, sa nej till uppgörelsen.

- Nu är det försent, säger Stråberg, beslutet om nedläggningen är oåterkalleligt.

Sedan den 20 januari strejkar de 1750 anställda i Nürnberg, där Electrolux tillverkar disk- och tvättmaskiner, samt torktumlare. Planen är att flytta produktionen till Polen och Italien nästa år, men enligt tyska nyhetsbyrån DPA, ska Electrolux nu försöka tidigarelägga flytten för att begränsa skadan av strejken.

I Tyskland har den anrika AEG-fabriken i Nürnberg blivit en symbol för utflyttningen av industrijobb till låglöneländer. Flera kända rikspolitiker har besökt de strejkande och lyckönskat dem i deras kamp.

För facket som nu anlitar en reklambyrå i sin kampanj mot Electrolux, handlar det om att visa handlingskraft.

IG-Metalls mål är att statuera exempel, att göra flytten så dyr att den inte blir lönsam. I förhandlingar har Electrolux erbjudit varje anställd i genomsnitt 60 000 euro i avgångsvederlag - en summa som facket avvisat.

Kristian Åström, Berlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".