Alpina VM ger investeringar i Åre

I skuggan av vinter-OS i italienska Turin pågår redan förberedelserna för nästa års alpina VM i Åre, en händelse som blir det största svenska vinterevenemanget hitills. Evenemanget leder till stora investeringar i Åre, det berättar Titti Rodling, informationsansvarig för VM 2007.

En ny vägbron vid målet är ett exempel på investeringar inför alpina VM, lite högre upp i backen är damernas störsloppsbacke en annan.

Totalt har det satsats 190 miljoner kronor på att bland annat ändra backar och infrastruktur. En del av pengarna kommer från Åre kommun som redan ser en viss återbetalning dels i och med VM inneburit nya kommuninnevånare och därmed ökade skatteintäkter, dels i och med nyinvesteringarna i bygden.

Något som även gynnar företagarna i området. Börsnoterade Skistar som är en av VM-sponsorerna kan redan konstatera ökade investeringar och räknar också med att tjäna på att Åres backar visas upp för världen i samband med VM.

Omsättningen bara för VM-bolaget ligger på 420 miljoner kronor. Bland annat har man grävt ned fiberoptisk kabel för att underätta när Sveriges Television ska sända 600 timmar till 20 olika länder. Något man har förebertt sig för i flera år berättar Johan Bernhagen producent på tevesporten.

Stort för teve, stort för arrangörerna och stort för Åre - men Titti Rodling som själv är före detta alpin landslagsåkare tror att ett VM i Sverige också är betydelsefullt av andra skäl.
- Vi har ett jättefint alpint landslag just nu och det här är viktigt för sportens framtid, säger hon.

Jenny Sanner Roosqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".