Holländska haschbarer kan komma att stoppas

EU:s justitieministrar ska under torsdagen diskutera gemensamma straff för dem som säljer narkotika. Det kan betyda inskränkningar för många så kallade coffee shops i Nederländerna, där cannabis och hasch säljs helt öppet och där kunder såväl som försäljare förnekar risker för kopplingar till tyngre narkotika.
Den relativt unge försäljaren bakom disken på de Hot, som ligger bara några hundra meter från parlamentet, pekar på menyn. Här finns olika varianter av hasch och cannabis, det är bara att välja styrka och sort. Alla över 18 år får köpa, och vi kollar legitimation om vi är tveksamma, bedyrar han. Visst händer det att de, som är ovana, svimmar, men då häller vi i dem lite vatten med socker, då hämtar de sig snabbt. Försäljaren på de Hot är mycket kritisk till att stoppa landets coffee shops. Om det blir straff också för oss så kommer ungdomar att gå till kriminella som har farliga droger som LSD och heroin, tack vare oss kommer de inte i kontakt med sånt, säger han och går över till två kvinnor i 20-årsåldern med eurosedlar i näven. –Jag mår bra när jag röker, säger kvinnan, jag blir avslappnad och fnittrig och mår mycket bättre än när jag dricker alkohol. Människor som dricker vill gärna slåss, så blir det inte när man röker cannabis, säger hon. Återstår att se om hon och de många andra i Nederländerna framöver får problem med sina inköp, kanske tar EU:s justitieministrar idag ett första steg för att stoppa Nederländernas oerhört många coffee-shops.
Willy Silberstein, SR:s korrespondent Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".