1 av 2
Floden Songhua förorenades i november 2005.
2 av 2
Färskvatten delades ut.

70 procent av Kinas floder är förorenade

Över hela Kina för myndigheterna en kamp mot decenniers miljöföroreningar i landets floder. Enligt nyligen publicerad statistik finns det omkring 21 000 kemifabriker längs Kinas floder och kuster varav ett hundratal har vad som kallas säkerhetsproblem.

På fiskemarknaden i en liten by norr om mångmiljonstaden Harbin i Kinas nordligaste provins på gränsen till Ryssland säljer kvinnorna stora feta till synes halvdöda fiskar direkt ur badkar med issörjigt brunaktigt vatten, placerade direkt på trottoaren.

Men fisken kommer inte från floden några hundra meter längre bort utan är transporterade 50 mil från en annan provins. Fisket i Songhuafloden är sedan länge till största delen förstört.

Fisken har försvunnit
Herr Dong Wu Cai som bor i ett lågt hus i närheten berättar hur han mer och mer gått över till bara lantbruk efter att fisket försvunnit.

– Floden hade också hade mer vatten förr, säger han.

I en redan förorenad flod skedde i november efter en explosion i en kemikaliefabrik längre uppströms ett utsläpp som bildade ett åtta mil långt bälte med det cancerframkallande ämnet bensen.

Utan vatten i fem dagar
Miljontals människor blev utan kommunalt vatten i fem dagar.

Efter utsläppet har myndigheterna lovat ta fram en femårig miljöskyddsplan för floden och att regelbundet kontrollera vattenkvaliteten.

För att säkra tillgången till rent dricksvatten hoppas man från nästa år kunna leda vatten från en konstgjord sjö i bergen tio mil söderut.

Gigantiskt arbete
Med 70 procent av landets floder förorenade, tiotusentals barn som årligen dör av diarrésjukdomar till följd av dålig vattenkvalitet och hundratals miljoner människor på landsbygden utan rent dricksvatten, har myndigheterna ett gigantiskt arbete framför sig att försöka vända trenden där pressen på flodmiljön bara ökar.

Nu ligger isen på Songhua. Fru Fan Qu Pin säger att enligt lokalregeringen har kemikalierna nu flutit bort.

– Men jag undrar vad som händer när isen smälter, säger hon

Anders Wennersten, Harbin
anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".