Lagen ska hindra bråk.

Fotbollförbundet vill ha skärpt huliganlag

Huliganlagen som togs i bruk första juli 2005 har hittills inneburit att tre människor har fått förbud att vistas på fotbollsarenor. Lagen var ett bra steg i kampen mot huliganer, men det måste till mer, anser Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

– Tillträdesförbudlagen var ett mycket välkommet och bra tillskott när den trädde i kraft förra året. Men vi tycket naturligtvis att det behövs fler åtgärder. Det var bra, men inte tillräckligt, säger Sune Hellströmer. 

Som lagen är utformad nu beslutar åklagare om avstängning från fotbollsarenorna efter att föreningarna själva har ansökt om det. Men svårigheten med det är att det bara är för händelser inne på arenorna som föreningarna kan få reda på namnet på bråkstakarna, vilket i förlängningen kan leda till att de blir avstängda från arenorna.

Sune Hellströmer tycker att det är dåligt och vill att polisen ska kunna ge namnen på bråkstakarna till så att även de som bråkar utanför arenorna ska kunna bli avstängda.

– Det finns avsevärda brister med lagen. Det är föreningarna som ska vända sig till åklagarna för att få avstängningarna genomförda. Men det som saknas är alla de händelser som sker utanför fotbollsarenorna, och som åtgärdas av polisen. Men sedan sker ingen vidareförmedling av den informationen. Polisen får ju till exempel inte vända sig till åklagaren för att få till stånd en avstängning, säger  Sune Hellströmer.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".