Demonstranter hyllade Zuma.

Avsatt vicepresident inför rätta

På måndagen inleddes våldtäktsrättegången mot Sydafrikas avsatte vicepresident, Jacob Zuma. Rättegången väcker stor uppmärksamhet och samlar sympatisörer och motdemonstranter. Stora delar av Johannesburgs centrum har spärrats av.

”Ge mig mitt maskingevär” sjunger tusentals av Jacob Zumas vänner; en kampsång från den tiden Zuma var en förgrundsgestalt i kampen mot apartheid.

Så vill man fortfarande se den avsatte vicepresidenten, som nu står åtalad för våldtäkt och senare kommer att ställas inför rätta för korruption.

Talar om komplott
Som så många gånger förr har den populäre Zuma utsatts för en politisk komplott för att hindra honom att bli Sydafrikas näste president, är uppfattningen.

Men Jacob Zuma förlorade mycket stöd när han inte bara anklagades för korruption, utan också våldtäkt på en 30-årig kvinna, dotter till en gammal god vän, som skulle stanna över natten i Zumas hem.

Stödet försvann
Nu lyste framstående ANC-politiker med sin frånvaro utanför domstolen, kvinnoförbundet har helt tagit avstånd från Zuma, och en liten grupp kvinnor försökte i en motdemonstration visa sitt stöd för offret.

Taleskvinnan Carrie Shelver tycker det är sorgligt, att de mest högljudda supportrarna inte kan skilja på politiskt stöd och att det nu handlar om ett övergrepp på en kvinna.

Under stor poliseskort kom den utsatta kvinnan till domstolen, och slussades in under burop. När Jacob Zuma anlände en timme senare, så var det en leende, stridslysten man, som knöt näven till sin gamla kampsång; ”Ge mig mitt maskingevär”.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".